latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:14 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Грчка: Свештеник осумњичен за трговину дрогом полио епископе киселином

Током саслушања о његовој судбини, свештеник полио киселином тројицу епископа који су тешко повријеђени.

Свештеник (37) је ухапшен у Атини пошто је бацио каустичну соду на седам епископа Грчке православне цркве, саопштила је полиција.

Напад се десио у сриједу поподне у манастиру Петраки током састанка црквених званичника о одузимању свештеничког звања 36-годишњем мушкарцу, наводи полиција.

Три епископа су тешко повријеђена и лијече се у болници због опекотина, углавном по лицу.

У болницу је пребачен и полицајац који је покушао да помогне епископима.

Осумњичени свештеник који би могао да буде избачен из цркве, оптужен је да је умијешан у трговину дрогом, наводи агенција АНА.

Епископи су разматрали рашчињавање свештеника из црквене службе пошто је јуна 2018. године у његовом посједу пронађено 1,8 грама кокаина, преносе локални медији.

Свештеник је напао епископе током разматрања његовог случаја и могућности да му буде одузето свештеничко звање.
Он је на састанак у манастиру Петраки у централном дијелу Атине донио "велику боцу корозивне течности", извијестио је лист Та Неа.

Стражар, који је успио да ухвати свештеника на капији манастира, такође је задобио опекотине и пребачен је у болницу.

Министар здравља Василис Кикилијас посјетио је жртве у болници и рекао да ће једна бити подвргнута пластиној операцији.

Како пише портал Катимерини, починилац је приведен у Атинску поддирекцију за безбједност. У почетку није ништа хтио рећи полицијиали је касније рекао да је кислину, коју је купио преко интернета, бацио на епископе јер су хтјели да га рашчине.

Он ће данас бити спроведен тужиоцу.

Његов адвокат изјавио је да је починиоцу потребна психијатријска њега и да ће он сам затражити психијатријски извештај од тужилаштва.

Предсједница Грчке Катерина Сакеларополу осудила је напад, док је премијер Киријакос Мицотакис разговарао са поглаваром Грчке цркве, архиепископом Јеронимосом.

Мицотакис је рекао је да је "дубоко тужан" и увјерио владику да ће "држава пружити сву могућу медицинску помоћ како би се епископи што прије опоравили".