latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:55 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Зовко за Радио Српске: Зелени раде против Дејтонског споразума

Европски парламент није данас прихватио амандмане хрватских парламентараца који су инсистирали да се у текст Резолуције на Извјештај о напретку БиХ у 2019. и 2020. години уврсти конститутивност народа у БиХ.
Жељана Зовко (Фото:twitter) -
Жељана Зовко (Фото:twitter)

Хрватски европарламентарац Жељана Зовко изразила је забринутост због притиска лијево оријентисаних парламентараца које предводе Зелени, а који, како је рекла, раде против Дејтонског мировног споразума у БиХ.

- У овом тренутку сам изузетно забринута зато што се Европском парламенту, под притиском лијевих снага предвођени зеленом групацијом, намеће један нови поглед на БиХ који је катастрофалан и иде против Дејтонског мировног споразума - рекла је Зовко за Радио Републике Српске.

Она је истакла да се искључивањем појма конститутивности директно иде на нови концепт земље који апсолутно не може заживјети у БиХ.

- Ја сам указала да је чињеница да се на тај начин неком народу укида његов префикс и то је једна ситуација која је прије 30 година резултирала трагедијом, а у овом тренутку резултира резигнацијом младих људи који напуштају БиХ јер не виде будућност у овом несхватању реалности - закључила је Зовко.

Повезане вијести:

ЕП није прихватио амандмане хрватских парламентараца