latinica  ћирилица
24/06/2021 |  17:44 | Аутор: СРНА

Пленковић: За функционисање БиХ важно да се сви народи осјећају добро

Хрватски премијер Андреј Плековић рекао је да је за добро функционисање БиХ битно да се сви конститутивни народи и грађани осјећају добро.

Поводом одбијања амандмана народњака у Европском парламенту да се у резолуцији о напретку БиХ спомене конститутивност три народа у БиХ, Пленковић је рекао да није добро прегласавање и инжењеринг.

- Шта год писало у тој резолуцији, било би добро да се спомену конститутивни народи јер мислим да је то позитивно. То неће промијенити чињеницу да у БиХ постоје три конститутивна народа - рекао је Пленковић по доласку на самит ЕУ у Брисел.

Он каже да је важно да се постигне консензус око изборне реформе која ће омогућити легитимну заступљеност сва три народа у институцијама БиХ и боље функционисање, преносе хрватски медији.

Према његовим ријечима, договор о реформи изборног система требају саме постићи институције у БиХ, политичке странке.

Пленковић је навео да га је аутор извјештаја о БиХ Пауло Рангел, португалски посланик из редова Европске народне странке, обавијестио да народњаци подржавају приједлог да се у резолуцију убаци референца о конститутивним народима, али да се томе противе либерали и зелени, док ни социјалисти нису склони томе.

Он је додаје да у резолуцији у цјелини има више позитивних ствари.

- Дејтонски мировни споразум се спомиње више пута, спомињу се пресуде Европског суда за људска права и пресуде Уставног суда БиХ. Такође се поздравља договор челника ХДЗ БиХ и СДА Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, који је омогућио да се у Мостару након 12 година одрже избори - рекао је Пленковић.