latinica  ћирилица
24/06/2021 |  17:50 ⇒ 17:55 | Аутор: Вечерње новости

Патријарх Порфирије примио руске космонауте

Његова светост патријарх српски Порфирије примио је руске космонауте Сергеја Куд-Сверчкова и Анастасију Степанову и са њима разговарао о многим аспектима човјековог одласка и боравка у свемиру.
Патријарх српски са руским космонаутима (Фото: spc.rs) -
Патријарх српски са руским космонаутима (Фото: spc.rs)

Патријарх Порфирије је гостима пренио лични утисак да у организацији и начину живота космонаута у међународној свемирској станици препознаје и елементе монашког живота, саопштено је из Српске православне цркве.

- У духовном животу примјећујемо како човјек што је удаљенији од људи и свијета то све више осјећа љубав према другима и увиђа колико му је други потребан. Тако да откривањем и спознајом свемира сигурно постајемо све ближи једни другима - рекао је патријарх српски Порфирије.

Космонаут Сергеј Куд-Сверчков истакао је да човјек, чак и када је тако далеко од земље и људи, осјећа јаку и нераскидиву везу са њима.

Он је открио да током боравка космонаута у свемирској станици, осим доброг здравља, знања и вјештина, пријеко потребна и велика духовна снага како би се успјешно испунили задати циљеви.

Куд-Сверчков је изјавио да космонаути управо током боравка у свемирској станици спознају дубљи значај и вриједност заједништва.

Састанку су присуствовали директор "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић, предсједник Дјечје организације "Јунити" Аљона Кузменко, координатор посјете руских космонаута Србији Драгиња Влк и шеф Кабинета патријарха српског ђакон Александар Прашчевић.