latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:03 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Забранити негирање усташких злочина и поздрав "За дом спремни" (ФОТО)

Употребу усташког поздрава "За дом спремни", уз који су животе скончале хиљаде и хиљаде жртава усташког терора у логорима смрти на територији Независне Државе Хрватске /НДХ/ треба забранити, као и негирање усташких злочина и постојања концентрационих сабирних и логора смрти, поручено је данас на обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941.
Паг - Јадовно - сјећање - Фото: СРНА
Паг - Јадовно - сјећањеФото: СРНА

Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг, организовало је Српско народно вијеће /СНВ/ заједно са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Епархијом горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је овим поводом да би била страшна помисао да се НДХ 1941. године лакше рјешавала својих Срба, Јевреја, Рома и комуниста, него што се Хрватска 2021. године рјешава заборава њиховог страдања и оставштине усташтва коју симболизује "За дом спремни", саопштено је из СНВ-а.

Он је навео да се непрестано пита зашто је некоме стало да један од најсрамнијих поздрава и израза родољубља у хрватској историји "За дом спремни" никако да изгуби своје грађанско право - право службене и јавне употребе.

- Да ли је истрајност на одбрани званичног поздрава усташког покрета и НДХ посљедица знања о њеним расним законима и злочинима геноцида према Србима, Јеврејима и Ромима, а чије озваничење је овјеравано управо са `За дом спремни'`или је та истрајност посљедица незнања које се у посљедњих 30 година у Хрватској из године у годину све више повећава о свему томе, чега је и кога је тај поздрав трајан симбол? - упитао је Пуповац.

Паг - сјећање на Јадовно (Фото: Срна)

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус рекао је да тражи забрану употребе тог усташког поздрава у име хиљаде и хиљаде оних који су под покличем "За дом спремни" завршили животе овдје и у осталим усташким логорима смрти на територији НДХ или су одведени у нацистичке логоре смрти.

Он је додао да тражи и забрану употребе усташког знамења и знакова, као и забрану негирања усташких злочина и постојања концентрационих, сабирних и логора смрти.

Изасланик предсједника Србије Веран Матић рекао је да је потребно градити политику помирења између народа, па чак и када су посриједи страхоте Другог свјетског рата.

- Посебно страхоте као што је страхота Јадовна и Пага. Сматрам то нашом дужношћу према онима који су овдје недужни страдали. Према генерацијама којима требамо омогућити слободу од злочина, моралну уздигнутост изнад злочина и моралну снагу за мир, за живот без мржње и измирење између народа у Хрватској, народа у Србији и измирења између Хрватске и Србије - рекао је Матић.

Ранко Бритвић се у име ветерана домовинског рата придружио апелима Огњена Крауса и Пуповца, те затражио од Владе Хрватске да хитно законски забрани употребу спорног усташког поздрава, те поручио да је обавеза свих да заувијек памте жртве усташког терора.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

За само 132 дана постојања у првом ликвидационом центру НДХ Госпић-Јадовно-Паг страдало је најмање 38.000 православних Срба.