latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:21 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Систем "еБеба" - сјајан капитални пројекат од великог интереса за Српску

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је систем електронске пријаве новорођенчета "еБеба" сјајан капитални пројекат од великог интереса за Републику Српску, те показатељ неутемељености критика опозиције.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је истакао да је пројекат "еБеба" можда најбољи показатељ како једна неутемељена критика води до једног доброг резултата, који ће новим родитељима олакшати упис и регулисање статуса њихове новорођене дјеце.

- Опозиција је много критиковала тај пројекат у смислу неке транспарентности, кашњења, али све те критике могу да ставим на једну страну, када сам јуче видио насмијана лица родитеља у Добоју, којима сам документе уручио, а које би они иначе добили бесплатно на адресу - рекао је Рајчевић за БХТ.

Рајчевић је подсјетио да је овај пројекат, за који је из буџета Српске издвојено 800.000 КМ са ПДВ-ом, започет 2019. године концептом дизајна, те да је, упркос пандемији вируса корона 2020. године, изабрани реализатор обавио свој дио посла у оквиру законских рокова.

- Након тога било је потребно одређено вријеме да се систем тестира и да јуче буде пуштен у рад у породилишту Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју, гдје ће се сада родити наше прве `ебебе` - појаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, циљ овог пројекта је да престане "малтретирање" родитеља приликом пријаве новорођенчета, већ да сав тај посао за њих одраде људи којима је то у опису радног мјеста.

Рајчевић је додаје да ће цијели сет документа - увјерење о држављанству, увјерење о пребивалишту, упис у остале матичне евиденције и аутоматску пријаву здравственог осигурања, родитељи добити бесплатно на кућну адресу, с тим да ће цио процес моћи да прате путем СМС обавјештења која ће им стизати.

Говорећи о цијени пројекта, Рајчевић указује да ту улази свих 21 јавно и приватно породилиште у Републици Српској, које ће до 31. августа бити укључено у систем.

Рајчевић је подсјетио да "еБеба" комплексан мултиресорни пројекат у који су, осим Министарства за научнотехнолошки развој, укључени Фонд здравственог осигурања, све локалне матичне канцеларије, сва породилишта, као и Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство унутрашњих послова Републике Српске са својим евиденцијама.

- Све је то морало да буде аутоматизовано, да се одреде технички и формалноправни протокол за размјену података, као и да се креира информациони систем са свом инфраструктуром. Ово је веома комплексан пројекат који смо реализовали и вјерујем да ће бити од велике користи - закључио је Рајчевић.