latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:38 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Ускоро први потези Комисије за обрачун са негативностима у високом образовању

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да би наредне седмице требало да се виде конкретни потези Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању Српске.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Говорећи о обрачуну са негативним појавама у високом образовању, Рајчевић је рекао да се у првом реду мисли на оне који желе да мешетаре у овој области и да издају папире без реалне подлоге.

Рајчевић је подсјетио да се у прошлости дешавало да неке дипломе буду поништене.

- Комисија за обрачун са негативним појавама у високом образовању, коју је формирала Влада Републике Српске, има мандат да се бави тим питањима и формирана је како би коридинисала активности свих институција које се баве том проблематиком - рекао је Рајчевић за БХТ.

Он је истакао да је кључна институција у том смислу Републичка просвјетна инспекција.

Рајчевић је рекао да стоји иза свог обећања датог на почетку мандата да ће се Министарство обрачунати са негативним појавама и да ће јавност врло брзо видјети резултате тог рада.

Он сматра да треба више радити како би Алумни мрежа бивших студената високошколских уставнова у Републици Српској добила свој формални облик, наводећи да извјесне активности у повезивању свршених академаца у земљи и иностранству већ постоје.

Рајчевић је навео да је на неколико форума са дијаспором прије двије године разговарано о успостављању контаката са студентима из Републике Српске у иностранству и бившим студентима универзитета у Српској који живе и раде у иностранству.

Он је нагласио важност координације између науке и привреде како би студенти имали могућност да практично примијене добијена знања.

Посебну пажњу Рајчевић је скренуо на два законска рјешења усвојена у Српској у прошлој години - Закон о високом образовању и Закон о квалитету високог образовања, којим је обезбијеђена заступљеност послодаваца у управним одборима јавних високошколских установа и Савјету за високог образовање.

Рајчевић је истакао да се не прави разлика између јавних и приватних високошколских установа, али да се од приватних факултета тражи да се понашају у складу са позитивним правним прописима, поготово Законом о осигурању квалитета у области високог образовања.

Он је подсјетио да ће, на основу овог закона, по први пут бити уведено рангирање квалитета високошколских установа, што треба да помогне послодавцима у јавном и реалном сектору да имају референтну листу на основу које се могу одредити према кандидатима за запослење.

Говорећи о планираном научно-техничком парку у оквиру Универзитета у Бањалуци, Рајчевић је истакао да ће то бити прва установа такве врсте у Републици Српској и БиХ.

- Ради се о мјесту гдје долази до споја науке и високог образовања са једне и привреде са друге стране - објаснио је Рајчевић и најавио да ће сви који имају предузетничког духа бити позвани да у оквиру тог парка покрену своје пословне иницијативе.

Рајчевић је потврдио да је Електропривреда Републике Српске исказала спремност да сваке године прими у свој систем на приправнички стаж по 15 свршених студената електротехничких факултета унивезитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.