latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:59 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

НПРС представом "Дервиш и смрт" представио се новосадској публици (ВИДЕО)

Представа "Дервиш и смрт" Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, по роману Меше Селимовића, у режији и драматизацији Дејана Пројковског, гостује у Србији. Бањалучани су се синоћ представили публици у Новом Саду, док их сутра вече очекује наступ у Београду.
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС) -
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС)

Први наступ ансамбл представе "Дервиш и смрт" имао је синоћ пред хиљаду људи у Српском народном позоришту у Новом Саду у такмичарској селекцији "Стеријиног позорја", које се одржава под слоганом "Злу времену, упркос”.

Дректорка Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг истакла је да је иза њих један тежак и изазован период због пандемије.

- Имали смо један врло изазован период због епидемијe вируса корона, тако да је и сама путања која нас је довела до Стеријиног позорја била посута изазовима које смо успјешно рјешили - нагласила је Додиг.

Ремек дјело Меше Селимовића и данас је више него актуелно, јер се бави есенцијалним дилемама сваког човјека.

- Сваки дан се преиспитујемо, редефинишемо шта је живот, његов смисао, љубав, шта значи вјеровати у бога и опростити некоме - рекао је редитељ Дејан Пројковски.

Ахмеда Нурудина, централну личност овог дјела, бриљантно је одиграо Златан Видовић, који у трочасовној представи практично не силази са сцене.

- Ова улога је изазов, част, одговорност, обавеза. Ово је лик из врхунске свјетске литературе, која се бави човјековом егзистенцијом и борбом за живот - нагласио је Видовић.

Послије наступа у Новом Саду, бањалучке глумце сутра чека и највећи изазов, и то пред београдском публиком, наступом на Великој сцени Народног позоришта с почетком у 20 часова.