latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:11 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Гдје на љетовање? Провјерили смо услове преласка границе (ВИДЕО)

Сезона је годишњих одмора, а услови за одлазак за наше грађане на најатрактивнија туристичка одредишта, блажи су него прошлог љета. Провјерили смо шта вам је од документације потребно за љетовање у Црној Гори, Хрватској и Грчкој.
Гранични прелаз између Требиња и Херцег Новог - Фото: РТРС
Гранични прелаз између Требиња и Херцег НовогФото: РТРС

Црна Гора уобичајна је љетња дестинација за коју се одлучују грађани Српске. Ове године и разлог више јер у Црну Гору могу ући без препрека. PCR, антигенски тест на корону или потврда о вакцинацији, за Црну Гору неће бити потребна.

Ако је ваш избор Грчка, за наше грађане важе једнака правила као за грађане ЕУ, каже амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић. За улазак у ову земљу постоји неколико услова. Прво је потребно је попунити формулар најкасније 24 сата прије уласка у земљу. Овај формулар жете пронаћи на интернету.

- Потом је потребно да имате негативан PCR или брзи антигенски не старији од 48, односно 72 сата. Ако сте вакцинисани или сте пребољели корону морате имате доказ. Важно је да сте корону преболовали прије не мање од два и не више од девет мјесеци. У Грчкој признају све вакцине које су на тржишту - истакла је амбасадорка.

Ристовић Крстић додаје и то да грчке институције задржавају право да вас тестирају по уласку у земљу, на самој граници. Ово тестирање не можете одбити, а резултат теста добијате на телефонски број.

Ако љето одлучите провести у Хрватској потребно је да сте :

- Преболовали Ковид-19 у задњих 180 дана и имате потврду љекара;
- Посједујете брзи антигенски тест – БАТ, тест не старији од 48 сати;
- Посједујете негативан PCR тест, не старији од 48 сати;
- Вакцинисани сте.

Важно је напоменути да Хрватска сада признаје вакцине свих произвођача с тим да су за држављане БиХ потребне обје дозе вакцине, или доказ о преболијевању и једна доза унутар шест мјесеци од почетка болести. Поред тога, потребан је и доказ о плаћеној аконтацији за смјештај у којем ћете туристички боравити у Хрватској.