latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:17 | Аутор: РТРС

"Историјски час" у сарадњи универзитета из Српске и Јапана

Два јавна универзитета из Српске, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањауци, у сарадњи са Нагасаки Универзитетом и Историјским музејом мира из Хирошиме, а уз посредовање и подршку Амбасаде БиХ у Јапану, данас су успјешно организовали онлине догађај "Историјски час – научене лекције из Хирошиме и Нагасакија". Овом изузетно догађају присуствовао је велики број студената и професора свих универзитета организатора догађаја.
Предавање - Фото: РТРС
ПредавањеФото: РТРС

У уводном дијелу, обратили су се проректори два универзитета из Српске, проректор Нагасаки Универзитета и Синиша Берјан, амбасадор БиХ у Јапану. Централни дио догађаја обиљежили су предавање професора Фумихика Јошиде, директора јапанског института за нуклеарно разоружавање и свједочење Кеико Огуре, преживјелог свједока атомског напада на Хирошиму током Другог свјетског рата.

Синиша Берјан, амбасадор БиХ у Јапану, истакао је да сви догађаји који су се одиграли у Другом свјетском рату треба да буду подсјетник да је очување мира највећа драгоцјеност. Он је додао да напад на Хирошиму и Нагасаки представља потресну историјску лекцију из које читав свијет може учити о значају поштовања и очувања мира.

- Велика је част говорити на овоме догађају који има за циљ да се представе факти, ефекти и посљедице атомских бомбашких напада на Хирошиму и Нагасакији у августу 1945. године, уз лично свједочење преживјелог свједока тога времена. Овај догађај је као такав јединствен у организацији садржаја едукативног карактера између Јапана и Републике Српске и БиХ. И Срби су доживјели сличне трагедије, у нешто другачијим околностима. Било је много мјеста трагичних дешавања која су се догодила током Другог светског рата и на просторима бивше Југославије, попут Јасеновца, највећег логора смрти на Балкану. Све ове страхоте Другог светског рата требале би да буду подсјетник да је мир нешто најдрагоценије што имамо - поручио је Берјан.

Он је рекао да су нада и мир дубоко уткане у наше нације и да представљају коријен поштовања различитих личности, народа и култура, као и да су градови Хирошима и Нагасаки успјели да, након атомског напада, постану савремени градови, богати културом и просперитетом.

Професор Огњен Куртеш, продекан за науку Филозофског факултета у Палама у чијем се амфитатру и окупио одређен број студената – учесника догађаја "Историјски час", истакао је да је ово први пут у историји Филозофског факултета да се организује један овако важан историјски догађај.

- Данашњи догађај истовремено представља и историјски час и историјски догађај. Значај је велики зато што ћемо данас имати прилику да чујемо свједочење преживјелог свједока атомског напада на Хирошиму. То ће бити важно за све наше студенте, а посебно за студенте историје - рекао је Куртеш.

Он је изразио очекивања да ће овај историјски час отворити и поспијешити сарадњу са универзитетима у Јапану.

- Досадашња сарадња је била веома скромна. Она је била више декларативна, међутим, захваљујући напорима амбасаде БиХ у Јапану, у овом тренутку се потписују споразуми о интензивирању сарадње са јапанским универзитетима и сигурни смо да ће у наредном времену та сарадња бити знатно боља - додао је Куртеш.