latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:29 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Брнабић: Неразумно откривати карте о Косову и Метохији

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас у Скупштини Србије да је неразумно откривати све карте у вези са рјешавањем питања Косова и Метохије, али да се зна шта су "црвене линије", шта су премисе и да је у интересу безбједност Срба на Космету.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Нећу откривати наше карте. Знам које су нам позиције, али мислим да се ти разговори дешавају у складу са Уставом Србије, покушавамо да заштитимо мир, дугорочну стабилност и да спасимо што се спасти може - рекла је Брнабићева одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића о платформи за Косово и Метохију.

Брнабићева је истакла да је све што се тиче дијалога са привременим институцијама у Приштини садржано у Уставу Србије, и да то је позиција која се брани.

- Понашамо се у складу са истином, а то је да је Косово и Метохија у оквиру Србије - истакла је Брнабићева

Она је рекла да јој је нејасно стално инсистирање да се каже које су позиције Србије, оцијенивши да би се тако изгубила било каква могућност да Београд у дијалогу нешто добије, пренијели су београдски медији.

Брнабићева је указала да је много учињено паметним потезима и политиком, и да откривање позиција не би била паметна политика.

Она је навела да се, када је ријеч о доброј регионалној сарадњи, све промијенило доласком нових привремених институција у Приштини, посебно њиховог премијера Аљбина Куртија.

Упитана о резултатима састанака које је имала протеклих седмица у Анталији, Бечу и Луксембругу, Брнабићева је оцијенила да би могло да се деси да на првом важном састанку 5. јула, у оквиру Берлинског процеса, четири споразума на којима се јако дуго радило, не буду усвојена, што би био велики ударац за регионалну сарадњу.

Она је навела да Србија наставља с великим бројем регионалних пројеката, међу којима је ауто-пут Београд–Сарајево у оба правца