latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:55 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Борци Бијељине и Добоја траже смјене; Мулуновић: Опозиција их злоупотребљава (ВИДЕО)

Представници Борачке организације регија Бијељина и Добој захтијевају унапређење положаја бораца у Српској. Они су након данас одржаног састанка у Бијељини истакли да је недопустиво да демобилисани борци буду социјална категорија и затражили смјену ресорног министра Душка Милуновића, али и предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића.
БОРС -
БОРС

Министар Милуновић каже да опозиционе политичке партије за своје политичко дјеловање злоупотребљавају борце.

Борци су обесправљени и потцијењени у нашем друштву што је недопустиво, закључили су њихови представници са подручја регија Бијељине и Добоја. Они траже измјене закона како би борци прве категорије остварили право на минималну пензију, борачки додатак за све борце прве категорије млађе од 65 година, али и да се поправи стање у Борачкој организацији.

- Због катастрофалног положаја у коме се налазе борачке категорије и активног изазивања подјела у борачкој организацији тражимо смјену ресорног министра Душка Милуновића - истакао је Ристо Радић, предсједник Бораћке организације Лопаре.

Међу закључцима са данашњег састанка је и захтјев за смјену предсједника Борачке организације Миломира Савчића за кога сматрају да није оправдао повјерење бораца, нити на прави начин заступао њихове интересе.

Савчић одговара да, за разлику од оних који га прозивају, иза себе има мјерљиве резултате рада, међу којима је и повећање давања за борачку популацију за додатних 20 милиона марака у односу на планирани буџет. Он каже да се ради о групама које заступају интересе одређених политичких партија, а не бораца и подсјећа да је Скупштина БОРС-а која је одржана 21. маја прихватила његов извјештај о раду.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић коментарисао је најаве протеста, као и раније критике Ристе Јевтића истакавши да се ради о човјеку који је са са својом Странком социјалне сигурности бораца на изборима добио 15 гласова, а његова партија 43 гласа, те да је са њим већ имао прилику да разговара о положају бораца.

- Више пута сам му у комуникацији постављао питање шта то тачно у закону о правима бораца није добро, који то члан треба промијенити и какве ће посљедице произвести, односно дати резултате промјене таквог члана. Никада нисам добио ниједан одговор - додао је министар.

Милуновић је рекао да су овакве критике несхватљиве у години у којој је највише издвојено за борце, поменувши да је само за програме самозапошљавања издвојено више од 13 милиона марака, те да је први пут почела израда социјалне карте и издвојена једнократна помоћ за незапослене демобилисане борце који су у стању социјалне потребе.