latinica  ћирилица
24/06/2021 |  20:57 ⇒ 25/06/2021 | 12:46 | Аутор: СРНА

Промоција епске пјесме "Спомен гробље на Сокоцу" и културе сјећања

У организацији Удружења гуслара и епских пјесника Републике Српске у Бијељини је вечерас промовисана епска пјесма "Спомен гробље на Сокоцу" и култура сјећања на погинуле борце који су дали животе за слободну Српску.
Бијељина - Удружење гуслара и епских пјесника - Фото: СРНА
Бијељина - Удружење гуслара и епских пјесникаФото: СРНА

- Војничко гробље на Сокоцу треба да буде позиционирано у историји, у култури сјећања и за будуће генерације као меморијални центар у којем почива хиљаду бораца који су изнесени са сарајевских гробаља, чиме посљератно Сарајево није остало само без живих Срба, него су из њега побјегли и мртви Срби, што је у свијету незапамћен егзодус мртвих - рекао је новинарима предсједник Удружења гуслара и епских пјесника Републике Српске Зоран Ребриновић.

Он каже да би на ову тему требало да говоре стучњаци из различитих научних дисциплина, да треба учити и доводити дјецу на екскурзије на Војничко гробље на Сокоцу и не дозволити забораву да сакрије истину о херојству сарајевских Срба који су у рату сачували своје куће, а у дејтонском миру напустили Сарајево које је политичким договором припало Федерацији БиХ.

Аутор епске пјесме "Спомен гробље на Сокоцу" је Драгослав Брновић из Краљева, снимио је гуслар из Црне Горе Василије Ђондовић, а на промоцији у Бијељини извео семберски гуслар Вукан Ђука.

Промоција је одржана са благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Гуслар Ђука је за новинаре издвојио почетне стихове епске пјесме - У предграђу града Сокоца има гробље српских прегаоца ђе вјекују одабране главе под ловором отаџбинске славе.

Организатори и учесници догађаја указали су на потребу проучавања, заштите и промоције културног насљеђа, његовање културе сјећања на јунаке и догађаје из одбрамбено отаџбинског рата и јачања српске националне свијести.