latinica  ћирилица
24/06/2021 |  21:41 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Вишковић: Најбољи коефицијент расподјеле ПДВ-а до сада

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да ће Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ засједати наредних дана како би били донесени коефицијенти расподјеле прихода од индиректних пореза, а за Српску ће износити 34,6 одсто и биће највећи до сада.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Према нашим сазнањима, тај коефицијент ће за Српску бити 34,6 одсто и највећи је до сада. Пуне три године, од другог квартала 2017. па до првог квартала 2020. тај коефицијент је износио 32,19 одсто - рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће Влада до краја године редовно сервисирати своје обавезе према буџетским корисницима када је ријеч о платама, пензијама, подстицајима, социјалним давањима и грантовима.

- Има новца у буџету Српске и ми ову годину, и фискалну и календарску, можемо без неких посебних проблема привести крају - рекао је Вишковић.

Он је навео да је на данашњој сједници Владе одобрено 750.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама, додајући да све иде по плану и да нема никаквих кашњења у испуњавању законских обавеза када је ријеч о буџету.

Вишковић је додао да директни и индиректни приходи Републике Српске у овој години расту значајном динамиком у односу на 2019. и 2020. године.

- Користећи те чињенице, били смо у позицији да од 1. јуна повећамо и лична примања, мало већи проценат у неким јавним установама или институцијама, попут здравственог сектора, Министарства унутрашњих послова, образовања и културе - рекао је Вишковић за Телевизију "К3".

Он каже да је Влада, размишљајући да не би било коректно према радницима који нису у позицији да раде у јавном сектору, већ у реалном, повећала неопорезиви дио са 500 КМ на 700 КМ и тиме омогућила да се сва лична примања у Српској повећају.

Вишковић је нагласио да је повећање плата реално и да нема везе са политичким маркетингом који је "прескупа играчка" и може се урадити за много мање новца. "Ово је нешто што је Српска обезбиједила из властитих прихода", рекао је Вишковић.

Говорећи о примањима пензионера, Вишковић је навео да ће у сваком моменту када Српска буде финансијски довољно јака одвојити још средстава за исплату пензија и да ће бити урађена додатна повећања.

Он је рекао да је за мајске пензије обезбијеђено 83 милиона КМ на основу уплата доприноса за ПИО, а Влада је уплатили 101 милион КМ, односно, намирено је 18 милиона КМ.

Према његовим ријечима, лако је израчунати да Влада годишње из буџета за ове намјене намири између 230 милиона КМ и 250 милиона КМ да би пензије биле редовне.

Вишковић каже да се на основу раста прихода од индиректних и директних пореза показује да је Влада скромно планирала буџет и због тога је у прилици да изврши додатна давања, посебно борачкој популацији.

Он је рекао да су повећане инвалиднине за три одсто, што је највеће повећање од 2014. године, а преко Акционог плана запошљавања и самозапошљавања демобилисаних бораца, дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида, умјесто три милиона КМ, одобрено је више од 15 милиона КМ.

Вишковић је навео податак да је од 14.700 пријављених бораца из цијеле Републике Српске, до сада обрађено око 5.000 захтјева, те позвао локалне заједнице да убрзају процедуре када је ријеч о помоћи овој категорији.

Премијер Српске каже да је циљ, не само помоћ, већ и израда базе података о томе колико људи заслужује помоћ институција.

Он је рекао да је 61.000 демобилисаних бораца који примају борачки додатак на годишњем нивоу, што значи да нису у систему мјесечног борачког додатка.

- Желим да помогнем тим људима јер их разумијем. И сам сам био борац прве категорије и не желим да се бавим политиканством - поручио је Вишковић.

Он је навео да је посљедњих дана било приједлога да се за сваки мјесец проведен у рату исплаћује накнада по 10 КМ, што за оне који су провели четири године на ратишту, а таквих је већина, износи око 500 КМ.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је било 200.000 бораца, тако да тај износ накнада ниједан систем не би могао испунити.

- Озбиљном анализом треба установити која је то категорија бораца која заслужује помоћ институција. Кад будем имао тај податак, имаћемо и рјешење - каже Вишковић.

Он је истакао да је просјечна плата у Републици Српској у посљедњих годину дана у знатној мјери већа од просјека у ФБиХ, док је претходних година била обрнута ситуација.

Вишковић је напоменуо да је увео праксу да за најбоље студенте са два јавна универзитета у Републици Српској обезбиједи радна мјеста у институцијама Српске.

- Ту се не гледа ни страначка, ни национална, ни полна, ни вјерска припадност - већ само индекс - нагласио је Вишковић.