latinica  ћирилица
25/06/2021 |  07:30 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Додик: Њемачки парламент није мјесто гдје се именују високи представници (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да њемачки парламент није мјесто гдје се именују високи представници, већ је то искључиво Савјет безбједности УН, те да то озбиљна држава каква је Њемачка зна.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је оцијенио да политичар формата Кристијана Шмита зна какве су процедуре за именовање високог представника предвиђене Дејтонским мировним споразумом и да ће избјећи авантуризам нелегалним доласком у БиХ.

- Реченицу да му на располагању стоје извршна овлаштења, коју је изговорио пред њемачким парламентом, видим као неупућеност у мандат и овлаштења институције високог представника онако како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом - истакао је Додик, упитан да прокоментарише Шмитову изјаву да ће 1. августа ступити на дужност високог представника у БиХ и да су му на располагању извршна овлаштења Канцеларије високог представника, која је и даље потребна БиХ.

Додик је нагласио да и даље сматра да је вријеме међународног интервенционизма на начин како је дио међународне заједнице третирао БиХ - прошлост и да је давно био тренутак да о будућности БиХ разговарају они који своје мандате црпе на изборима.

- Неизабрани странац, који би евентуално дошао и то још мимо одлуке Савјета безбједности, суспендовао би и оно мало демократских искорака који су у 26 година протектората направљени. Какву нам поруку шаљу 26 година након окончања грађанског рата ако је једини вид помоћи БиХ намјесник и то наметнут мимо свих процедура и правила нека се запитају сви, посебно они који одушевљено дочекују протектора, који би требало да испуњава њихове ратне жеље и циљеве - истакао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да, ако ЕУ од БиХ очекује да буде правна и уређена држава, не би смјела да на неправан начин више интервенише у БиХ.