latinica  ћирилица
25/06/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Данас изрицање казне за убиство Џорџа Флојда

Бивши полицајац Дерек Шовин могао би данас да добије казну од 30 година затвора на крају суђења за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, које је изазвало највеће демонстрације против расне неједнакости у Америци у посљедњим деценијама.
Дерек Шовин - Фото: Screenshot
Дерек ШовинФото: Screenshot

Према закону у Минесоти, минимална казна за Човина /45/ је 12,5 година. Он је у затвору од када је проглашен кривим по три тачке за првостепено убиство и убиство из нехата прије два мјесеца.

Судија Питер Кејхил, који ће изрећи казну у вечерњим часовима по средњоевропском времену, утврдио је отежавајуће околности које могу бити основа за много тежу казну, пренио је АФП.

Он је рекао да је Шовин "злоупотријебио своју позицију повјерења и ауторитета" и понио се према Флојду на "посебно окрутан" начин пред малољетницима.

Судија је закључио да је он починио злочин као дио групе уз "активно учешће" још најмање три припадника полиције.

Шовин и тројица његових колега ухапсили су Флојда /46/ у мају прошле године под сумњом да је искористио лажну новчаницу од 20 долара у једној радњи у Минеаполису.

Везали су га лисицама и оборили на земљу насред улице. Човин му је клечао на врату близу 10 минута, а Флојд је узалуд запомагао док није преминуо. Догађај је снимила једна дјевојка.

Након неколико седмица мировања због рестрикција усљед пандемије вируса корона, стотине хиљада људи изашле су на улице градова широм САД и у свијету са захтјевом да се укину расизам и полицијска бруталност.