latinica  ћирилица
25/06/2021 |  11:24 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Противградна превентива спремна за дејство, воћари да предузму мјере заштите

Противградна превентива Републике Српске спремна је за противградно дејство јер су за данас и сутра најављене временске непогоде - град, олујно невријеме и обилни пљускови, рекао је Срни директор овог предузећа Тихомир Дејановић.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

Дејановић је нагласио да би воћари требало да предузму све мјере заштите и да, уколико то већ нису учинили јуче, развуку противградне мреже како би заштитили воће.

Он је навео да Противградна превентива има на располагању 2.750 противградних ракета и да се допуњавају противградне станице на подручју Петрова и града Добоја које су јуче испалиле противградне ракете.

Дејановић је рекао да је Противградна превентива Републике Српске јуче цијели дан била у дејству - праћењу градоносне облачности.

- Током јучерашњег дана имали смо карактеристичну ситуацију - дејство на дијелу Добоја и планине Озрен, односно општине Петрово гдје смо у два наврата дејствовали са 12 противградних ракета укупно и успјешно сузбили облачност која је долазила са југозапада из правца Тешња - навео је Дејановић.

Према његовим ријечима, јуче су стријелци на подручју општина Сребреница, Братунац и Зворник на вријеме тражили одобрење од контроле лета са аеродрома Тузла, која је надлежна на том дијелу, али током развоја градоносне облачности нису добили дозволу за испаљивање противградних ракета.

- Све је трајало од 15.30 до 17.00 часова - рекао је Дејановић.

Према његовим ријечима, стријелци са подручја локалних управа Зворник, Сребреница и Братунац послати су на противградне станице и чекали наредбу за дејство, али више од сат, колико се процес премјештао према Србији, није стигло тражено одобрење.

- Јуче смо имали више од 100 позива према аеродрому Тузла да се убрзају дозволе за издавање контроле лета за кориштење ваздушног простора. Надамо се да се неће догодити ситуација као јуче - рекао је Дејановић.