latinica  ћирилица
25/06/2021 |  12:56 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Нове мјере Владе велика подршка пољопривредницима

Савјет за пољопривреду Градског одбора СНСД-а Бијељина похвалио је нове мјере Владе Републике Српске и ресорног министарства пољопривреде којима је одобрено 2,2 милиона КМ из Компезационог фонда Републике за подршку пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона.
СНСД Бијељина - Фото: РТРС
СНСД БијељинаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су ова средства одобрена за подршку произвођачима воћа у износу од 1,5 милона КМ и за подршку узгајивачима свиња 700.000 КМ, а Влада Српске ће у наредном периоду из Компезационог фонда одобрити додатна средства за подршку произвођачима товних јунади и приплодних крмача.

- Истичемо да се средства за подстицај из републичког буџета у износу од 75 милиона КМ не користе за ову намјену, већ је Влада обезбиједила додатна средства из Компезационог фонда, тако да ће подршка пољопривредним произвођачима са републичког нивоа ове године бити још већа - поручују из Савјета за пољопривреду Градског одбора СНСД Бијељина.

Подршка произвођачима воћа предвиђа да се са милион КМ помогне произвођачима који су претрпјели штету од мраза у износу од 500 КМ по хектару, а са преосталим средствима од 500.000 КМ да се помогне произвођачима воћа за набавку новог садног материјала.

Узгајивачима свиња су обезбијеђена укупна средства од два милиона КМ из Компензационог фонда Републике Српске, при чему је за овај први обрачун обезбијеђено 700.000 КМ које ће се додјељивати произвођачима товних свиња у износу од 50 КМ по грлу.

Савјет за пољопривреду позвао је пољопривреднике који се баве воћарском производњом, као и узгајиваче свиња, да се пријаве Агенцији за аграрна плаћања како би остварили ова новчана средства.

У саопштењу се напомиње да је Министарство пољопривреде Републике Српске 23. јуна објавило Правилник о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона, те да су тим Правилником дефинисани рокови и услови за остваривање ових средстава.

Упућена је и захвалност Министарству пољопривреде Српске на одлуци да у овој години омогући пољопривредницима бесплатно кориштење система за наводњавање који су изграђени у Доњем Црњелову и Батковићу, како би у овим тропским данима сачували своју производњу.

Влада Српске је на подручју Доњег Црњелова и Батковића у току 2019. и 2020. године изградила хидрантску мрежу за наводњавање 900 хектара пољопривредног земљишта.

Дата је пуна подршка мјерама Аграрног фонда града Бијељина за ову годину као подршка пољопривредним произвођачима, посебно што ће се овим мјерама обухватити мали произвођачи, што до сада није био случај.

- Посебан значај ће имати мјера подршке произвођачима пшенице од два фенинга по килограму - оцијенили су у Савјету за пољопривреду Градског одбора СНСД-а и позвали произвођаче пшенице да не журе са продајом хљебног жита, како би избјегли ниске цијене које се формирају у току жетве и на тај начин изгубили очекивану добит.

Савјет за пољопривреду осудио је писање неких медија да је скупштинска већина предвођена СНСД-ом прошле године пред локалне изборе учествовала у расподјели подстицајних средстава која се додјељују за пољопривреду из градског буџета.

- Желимо да демантујемо ове неистине, те да јавност обавијестимо да су та подстицајна средства била већ подијељена од стране претходне скупштинске већине предвођене ПДП-ом и СДС-ом прије доласка СНСД-а у скупштинску већину - наводи се у саопштењу.

У тексту се подсјећа да је СНСД, заједно са коалиционим партнерима, ушао у скупштинску већину и у рад Градске управе Бијељина у јулу прошле године, када су наведена средства већ била потрошена.

- Истичемо да СНСД није учествовао у расподјели тих средстава, а поготово како се наводи у појединим медијима, да је то било пред локалне изборе - закључује се у саопштењу Савјета за пољопривреду Градског одбора СНСД-а Бијељина.