latinica  ћирилица
25/06/2021 |  13:54 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Бања Кулаши - огроман потенцијал за Српску

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је данас да Бања Кулаши код Прњавора представља огроман потенцијал за Српску, бањски туризам, али и да овај здравствено-туристички комплекс доприноси развоју локалне заједнице.
Сузана Гашић, Бања Кулаши -
Сузана Гашић, Бања Кулаши

Гашићева је, присуствујући обиљежавању пете годишњице рада Бање Кулаши, истакла да је данашња промоција од великог значаја не само за Кулаше и Прњавор, него и за Републику Српску, БиХ.

- Регионално посматрано бањски капацитети су нешто на шта ћемо се фокусирати у наредном периоду. Презадовољна сам овим што сам видјела овдје. Велики је изазов у ово вријеме бавити се овим послом, а власници Бање Кулаши су нашли начина и снаге да иду у нове инвестиције - рекла је Гашићева.

Она је напоменула да је туризам највише погођен пандемијом вируса корона, али и да вјерује да је то сектор који ће се најбрже опоравити.

- Свима нам је доста затвореног живота, одрицања. Надамо се да ће развој епидемиолошке ситуације довести до тога да можемо путовати, одмарати се - рекла је Гашићева.

Она је нагласила да су ресорно министарство и Влада Републике Српске увијек на располагању за помоћ и савјете свим заинтересованим инвеститорима, страним или домаћим, али да заједнички циљ треба бити развој привреде у сваком погледу и сектору.

- Сматрам да сви који се баве одређеном врстом посла треба да уче једни од других, да се међусобно помажу. И министарство ће помоћи у оквиру својих могућности. Видјела сам данас овдје и представнике Бање Врућица, изузетно је задовољство да постоји та сарадња - рекла је Гашићева.

Министарка туризма је изразила очекивање да ће бањски капацитети којима располаже Република Српска бити врло брзо попуњени и да ће бити непоходна сарадња бања, да једни другима усмјеравају туристе.

Гашићева је навела да је протекла година дана била тешка за туристички сектор којем је помагано у неколико наврата у оквиру уредби Владе Српске.

- Министарство управо обрађује пристигле захтјеве за мартовске порезе и доприносе и плате запослених из ове области због затварања у том периоду - рекла је Гашићева.

Она је истакла и да је до сада у Републици Српској искориштено око 45.000 туристичких ваучера, а да право на њихово кориштење, према важећој уредби, истиче 30. јуна.

Гашићева је прецизирала да је у овом пројекту учествовало 97 угоститељских објеката за смјештај и око 27 туристичких агенција посредством којих је било могуће реализовати ваучере.

- Бањски капацитети су били током цијеле године најпосјећенији. Имали смо и Јахорину, као и Требиње које се вратило у пуном капацитету. Вјерујем да ће они који се баве овом дјелатношћу врло брзо наћи пут до туриста, наших људи који су вољни и жељни да проведу слободно вријеме у њиховим капацитетима", нагласила је Гашићева.

Сувласник Бање Кулаши Данијела Земун нагласила је да је од данас, између осталог, гостима овог центра на располагању нови СПА базен са хидромасажом и затвореном дневном терасом.

Обиљежавању пете годишњице рада Здравственог центра Бања Кулаши, између осталих, присуствовали су министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Свечаности је присуствовао и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је рекао да је ова бања прије шест-седам година била примјер лошег управљања и приватизације, као и да је захваљујући Дубравку Земуну и његовој породици данас сасвим другачија ситуација.

- Бања је сада примјер доброг и Прњавор је тренутно најпознатији по Бањи Кулаши, која ће сигурно имати убрзан раст", рекао је Томаш.

Бања Кулаши позната је по изворима изразито љековите термоминералне воде, чија је температура 27 степени Целзијусових. Бактериолошки је потпуно стерилна, а посебне карактеристике су ниска минерализација и висока алкалност.