latinica  ћирилица
25/06/2021 |  14:36 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Повучени представници Српске из Спортског ауто-мото савеза БиХ

Руководство Спортског ауто и картинг савез Републике Српске повукло је све своје представнике из Спортског ауто-мото савеза БиХ, јер постоји неусаглашеност са кровним свјетским организацијама у овом спорту.
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net) -
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net)

У саопштењу из САКС-а наглашавају да је БиХ земља апсурда што доказује и чињеница да има два савеза надлежна за мото спорт и то САМС БиХ и Мотоциклистички савез БиХ.

Спортски ауто-мото савез Републике Српске је био савез свих ауто, мото и картинг клубова у Републици Српској и, прилагођавајући се одредбама свјетских организација у ауто, мото и картинг свијету, БиХ, као и Република Српска обавезна је извршити раздвајање мото спорта од ауто и картинг спорта, те је из тог разлога извршена промјена тако да је садашњи назив овог савеза САКС Републике Српске.

САКС Српске не спори да се у протеклом периоду нашао у жижи интересовања, те да су поједини возачи и спортски функционери изразили незадовољство, али исто тако је пронађена добра воља за изналажење заједничког рјешења, што је и учињено на обострано задовољство.

У саопштењу наглашавају да је 2020. године у Бањалуци основан клуб са много амбиција - Мото картинг клуб "Бањалука", након чега је у медијима пласирана информација да ће тај клуб са својим инвеститорима уложити више од 500.000 КМ.

- У први мах смо се обрадовали новој инвестицији, која ће се односити превасходно на промоцију и развој спорта, унапређење картинг стазе и младих картинг такмичара. Међутим, догодило се супротно, клуб од како се појавио на картодрому у Залужанима почео се односити као да је стаза њихова. На један крајње безобразан начин са картинг стаза истјеран је АМКК Борац са стазе и дата им је могућност да је користе искључиво понедјељком, уторком и сриједом, док би остале дане користио Клуб 'Бањалука' и то искључиво у комерцијалне срвхе - наглашава се у саопштењу из САКС Српске.

Из САКС Српске истичу да се Мото картинг клуб "Бањалука" труди на све начине да оправда своја дата обећања о фамозним инвестицијама како би могао да се прикаже као квази "инвеститор" и да би преузео за себе цијелу стазу.

- Међутим, та стаза данас је постала опасна и нимало безбједна по такмичаре и цивиле, јер расвјета која је постављена није рађена према нормативима, нити је извршено уземљење каблова, нити су сакривени већ су остављени отворени. На тај начин постоји реална опасност од струјног удара, али и од удара грома. Такође, све што је рађено на стази, рађено је без правног одобрења Града Бањалука и искључиво уз усмену сагласност градоначелника Драшка Станивуковића - наводи се у саопштењу.

Из САКС Српске кажу да је ријеч о "преварантском клубу, који нема амбиције према спорту, а доказ за то је и чињеница да се до данас не налазе у евиденцији Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске".

- Предсједник Мото картинг клуба 'Бањалука' је особа која је због своје прошлости и кривичних пријава, већ једном одлазио са ових простора. Заиста се питамо да ли особе из криминалног миљеа, могу да се баве обуком дјеце у картинг спорту? На нашу највећу жалост политика је умјешана у све, па и у спорт и из тог разлога у дослуху са градоначелником Бањалуке спроводи се само и искључиво комерцијализација једног спорта и тјерање бањалучког великана - додаје се у саопштењу из САКС-а.