latinica  ћирилица
25/06/2021 |  14:44 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Високи представници да не пријете, већ да имају избалансиран став (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да не воли када високи представници у БиХ пријете, већ да имају свој став који ће бити избалансиран и неће бити штетан.

- Нажалост, став тих представника био је штетан све ово вријеме у БиХ. Без обзира што пријете појединцима и партијама, мислим да је највећа санкција за БиХ то што је морала да претури толике високе представнике преко главе - рекла је Цвијановић новинарима у Добоју упитана да прокоментарише изјаву њемачког дипломате Кристијана Шмита да ће 1. августа ступити на дужност високог представника у БиХ и да су му на располагању извршна овлаштења Канцеларије високог представника, која је и даље потребна БиХ.

Цвијановић је рекла да ти представници апсолутно нису имали избалансиран приступ.

- Оно што не би била санкција и било би добро, јесте да нема високих представника, или да буду сведени у оквир онога што им је мандат. А онда да се ми у БиХ, као озбиљни људи, институције и партије заиста крећемо европским путем, а не да нам се прави лажна слика - ако централизујемо државу - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је релевантно само оно што раде људи који су директно изабрани на изборима.

Према њеним ријечима, ниједан међународни представник, без обзира ко га поставио, не може да замијени и ради оно што ради локална и домаћа власт и нема право да кажњава било кога, без обзира што упозоравају како имају одређене механизме на том плану.

- На шта личи да имамо демократију, институције, процесе и изабране људе, а онда дођу други - неки неизабрани странац и нама пријети у нашој земљи како ће он уредити одређене односе... Неће они то уређивати јер ми овдје уживамо подршку народа који је бирао нас, а не високе представнике. Њихово је да помажу, а не одмажу процесима у БиХ и пријете. Не волим пријетње, већ волим да живим у демократском друштву у коме ниједан странац неће овдје доћи да нам држи предавања шта треба да радимо - рекла је Цвијановић.

Она је поновила да нико не спори извршна овлаштења ако су она прописана, али да нису у реду разне раније интервенције високих представника које излазе из оквира стварног његовог мандата.

- Доживљавам их како их је Дејтонски споразум предвидио, односно да буду они који олакшавају процесе и помажу изградњи друштва, хармонизовању односа и заједничким циљевима у БиХ. А не да неког кажњавају и пријете… - рекла је Цвијановић.

Упитана да прокоментарише изјаву Шмита да је "злочин у Сребреници монструозан геноцид", Цвијановић је рекла да однос према Сребреници свако може да гради на свој начин.

- Што се тиче институција Српске, ми смо већ показали како третирамо све те тешке злочине. Они су за осуду, али није у реду давати политичке квалификације на тај начин за било шта што се дешавало на овим просторима - поручила је Цвијановић.