latinica  ћирилица
25/06/2021 |  16:24 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Одборници СО Костајница усвојили ребаланс буџета

Одборници Скупштине општине Костајница усвојили су ребаланс буџета за ову годину.
СО Костајница - Фото: РТРС
СО КостајницаФото: РТРС

Са првобитних 2,6 милиона, буџет је ребалансом увећан на 5,6 милиона КМ. Разлог је донација Владе Србије општини Костајница oд три милиона 42.000 марака.

Помоћ Владе Србије биће углавном искориштена за измирење дуговања општине, а нешто више од 950 хиљада марака за санацију посљедица земљотреса. Такав приступ расподјеле наишао је на опречне ставове одборника позиције и опозиције.

- Сматрам да ћемо ми сада први пут имати и за некакве инвестиције. До сада смо увијек некако гласали за тај буџет и он је био потрошачки. Ми смо тога били свјесни али нисмо имали довољно - рекла је одборник СНСД-а Јасна Боројевић.

Одборник ПДП-а Жељко Чекић сматра да се мало средстава улаже у санацију посљедица земљотреса.

- Ми смо сад дошли у ситуацију да од 3,4 милиона КМ иде само 950.000 КМ према угроженим категоријама услијед потрес и непогода. А преко 2,1 милионм КМ иде на санацију дуговања - додао је Чекић.

У Општинској управи у Костајници истакли су да им грант од Владе Србије много значи у будућем нормалном функционисању и измирењу обавеза према буџетским корисницима.

- Намјена тих средстава да се измире све доспјеле обавезе. Поред тога значи да се санира и штета која је настала у потресу. Износ који је одобрен за санацију потреса је 950.000 КМ, истакла је начелница Одјељења за привреду финансије и друштвене дјелатности Мирјана Костадиновић.

У Костајници очекују да ће им Влада Србије на јесен одобрити још три милиона марака помоћи. Та средства, како је речено, биће утрошена за санацију штете од земљотреса.