latinica  ћирилица
25/06/2021 |  16:35 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Задуживање Српске повољно и оправдано

Министарство финансија Републике Српске ради објективног информисања јавности у вези са информацијама о задуживању Републике Српске, саопштава да Влада Републике Српске одговорно управља јавним финансијама и дугом, о чему свједоче позитивна макроекономска кретања, индикатори и стручне анализе
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

- Задуженост Републике Српске је планска, повољна и оправдана, а дуг је испод законске границе и најповољнији у региону. То су препознали инострани инвеститори са којима су вођени преговори на Лондонској берзи, који су такође указали да су предности у стабилним финансијама, а недостаци у сложеном и компликованом политичком систему у земљи - саопштено је из Министарства финансија.

У саопштењу се додаје да је неприхватљиво је да поједини опозициони политичари користе полуинформације и обмањују јавност користећи податке који су неупоредиви и зависе од различитих услова и категорија.

- Тако је неприхватљиво поређење задуживања ентитета хартијама од вриједности које нису ни приближно исте, нити могу носити исту камату. Бесмислено је поредити излазак на међународно тржиште са емисијом обвезница на домаћем тржишту. Сви они који прате финансије, чак и да нису економисти, знају да излазак на инострано тржиште представља већи ризик и носи већу камату - наглашавају из Министарства финансија.

Такође, како се истиче у саопштењу, Република Српска је изласком на међународно тржиште постигла историјски искорак, с обзиром на то да се позиционирала на сцени међународног финансијског тржишта, а истовремено је оставило простора домаћим банкама да имају довољно средстава на располагању да додатно подрже привреду.

- Постигнути купон од 4,75 одсто за обвезнице Републике Српске емитоване на Лондонској берзи је најнижи купон постигнут икада за сувереног емитента кредитног рејтинга Б3 стабилан (Moody’s) или Б (S&P)) који први пут емитује обвезнице, те у складу са свим околностима у којима егзистира Република Српска крајње реалан. Уколико би се поредила каматна стопа Републике Српске са земљама из региона и шире, требало би упоредити остварене каматне стопе приликом првог изласка ових земаља на међународно финансијско тржиште, тако ће поређење са Федерацијом БиХ бити могуће тек када овај ентитет изађе на међународну берзу. При првом изласку на међународно тржиште Република Србија је имала камату 9 одсто, Русија 12 одсто, а Турска 11,2 одсто - наводи се у саопштењеу.

Из Министарства финансија наглашавају да је јасно да је пандемија вируса корона створила одређене тешкоће у економијама свих земаља свијета, што је довело до повећаног задуживања емитената широм свијета.

- Поменути поремећаји на тржишту, уз висок степен неизвјесности у смислу опоравка економија од посљедица пандемије су неминовно довели и до одређеног раста цијене позајмљеног капитала. Република Српска је емитовала обвезнице на Лондонској берзи у формату РЕГ С и 144 А, што значи да су задовољиле најстрожије услове, што европских, што регулатора тржишта хартија од вриједности у САД. Свима онима који се разумију у финансијска тржишта, сама чињеница у ком формату су обвезнице емитоване, говори довољно - наглашавају из Министарства финансија.

Из Министарства финансија истичу у да су у складу са међународним стандардима и добрим обичајима у пословању, обавезани информације о инвеститорима који су купили обвезнице Српске емитоване на Лондонској берзи чувати као пословну тајну како би се заштитили интереси инвеститора, што је јасно било којем економисти и сваком познаваоцу берзанског пословања.

У посљедње вријеме, наглашава се, ово је питање политизовано и искориштено за обману јавности да се створи привид да се нешто крије, иако је познато да се такви подаци у складу са берзанском праксом не објављују.

- Успјешна емисија обвезница Српске на Лондонској берзи је отворила могућност Влади Српске да предузима проактивне мјере планиране стратешким документима, а из средстава прикупљених по другим основама и из других извора, па није чудно нити неубичајено да политичким опонентима то смета и да желе умањити постигнути значај и ефекте - наводи се у саопштењу.