latinica  ћирилица
25/06/2021 |  17:04 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Меркел: Нови сој вируса не дозвољава опуштање

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је данас да је прерано говорити о опуштању ЕУ у борби против пандемије вируса корона, упркос напретку у бројним програмима вакцинација и паду броја заражених.
Ангела Меркел - Фото: bild.de
Ангела МеркелФото: bild.de

- Због соја делта вируса корона, на жалост, не можемо рећи да идемо ка крају пандемије. Упркос напредном програму вакцинација бржем него у ЕУ, попут Израела и Британије, примјетан је раст броја заражених - нагласила је Меркелова.

Она је истакла да из тог разлога мора да позове на опрез, те је од суграђана затражила да се придржавају мјера, попут ношења маски у затвореном и редовног тестирања.

- Није питање да ли ће се сој вируса делта ширити кроз европско блок, већ колико брзо и зато је неопходно да грађани приме другу дозу вакцине јер то осигурава заштиту од нове, заразније врсте обољења - рекла је Меркелова.

Слично мишљење изнијела и предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је изразила забринутост због делта соја вируса корона.

Она сматра да је неопходно да се сви вакцинишу и да је то најбоља стратегија против нових сојева.

Лидери ЕУ, такође, су изразили забринутост због убрзаног ширења новог соја вируса корона и заједно су обећали "опрезан и координисан приступ према развоју ситуације".