latinica  ћирилица
25/06/2021 |  19:18 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Из Српске порука: Вријеме међународног интервенционизма је прошлост (ВИДЕО)

Из Републике Српске реаговања на обраћање Кристијана Шмита пред њемачким Парламентом, у којем је навео да ће 1. августа ступити на дужност високог представника у БиХ и да су му на располагању извршна овлаштења Канцеларије високог представника, која је, како наводи, и даље потребна БиХ.
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Њемачки парламент није мјесто гдје се именују високи представници, већ је то искључиво Савјет безбједности УН, а то озбиљна држава каква је Њемачка зна, поручује српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Став високих представника био је штетан све ово вријеме у БиХ, каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Њихово је , поручује, да помажу, а не одмажу процесима у БиХ и пријете.

Цвијановић каже да не воли када високи представници у БиХ пријете, већ да имају свој став који ће бити избалансиран и неће бити штетан. Тврди да то сада није тако.

Сматра да би било најбоље да нема високих представника, или да буду сведени у свој мандат и да се институције и партије заиста крећу европским путем, а не да се ствара лажна слика о томе.

- Нажалост, став тих представника био је штетан сво ово вријеме у БиХ. Без обзира што пријете појединцима и партијама, мислим да је највећа санкција за БиХ то што је морала да претури толике високе представнике преко главе - истакла је предсједница Српске.

Реченицу да му на располагању стоје извршна овлаштења, коју је Кристијан Шмит изговорио пред њемачким Парламентом, Додик види као неупућеност у мандат и овлаштења институције високог представника онако како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

- Вријеме међународног интервенционизма на онај начин на који је дио међународне заједнице третирао БиХ је прошлост. Давно је био тренутак да о будућности БиХ разговарају они који своје мандате црпе на изборима - рекао је Додик.

Савјет безбједности УН-а бира високог представника, подсјећа и професор уставног права Миле Дмичић. Било каква наметања, каже, нарушавају, ионако крхку демократију у БиХ.

- Он није постављен да би имао неограничену извршну судску и заклонодавну власт. Тако је он мијењао устав ентитета , посредно мијењао Устав БиХ, установљавао институције, смјењивао функционере, што не може чинити ниједна међународна организација - изјавио је Дмичић.

Додик упозорава да би неизабрани странац, који би евентуално дошао и то још мимо одлуке Савјета безбједности, суспендовао и оно мало демократских искорака који су у 26 година протектората направљени.

На шта личи да имамо демократију, институције, процесе и изабране људе, а онда дођу други - неки неизабрани странац и нама пријети у нашој земљи како ће он уредити одређене односе, поручује Цвијановић.

- Неће они то уређивати јер ми овдје уживамо подршку народа који је бирао нас, а не високе представнике. Њихово је да помажу, а не одмажу процесима у БиХ и пријете. Не волим пријетње, већ волим да живим у демократском друштву у коме ниједан странац неће овдје доћи да нам држи предавања шта треба да радимо - рекла је Цвијановић.

- Какву нам поруку шаљу 26 година након окончања грађанског рата, ако је једини вид помоћи БиХ намјесник и то наметнут мимо свих процедура и правила, нека се сви запитају. Посебно они који одушевљено дочекују протектора, који би требало да испуњава њихове ратне жеље и циљеве - истакао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ каже да, ако Европска унија од БиХ очекује да буде правна и уређена држава, не би смјела више да на неправан начин интервенише у БиХ.