latinica  ћирилица
25/06/2021 |  19:22 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Анталија - туристички бисер Турске (ФОТО/ВИДЕО)

Готово годину и по живота са пандемијом озбиљно је погодило економије великог броја земаља, а посебно туризам.
Анталија - Фото: РТРС
АнталијаФото: РТРС

Према подацима УН-ове Свјетске туристичке организације сектор је у прошлој години изгубио 1.300 милијарди долара, а долазак туриста пао је за 74 одсто, због чега је директно угрожено више од 100 милиона радних мјеста у сектору.

Озбиљну штету трпила је и турска економија, па се ове сезоне и држава, али и туристички радници труде да привуку сваког туристу увјеравањем у сигурност дестинације.

Анталија, туристички бисер Турске и регион у којем живи око милион и по становника лијечи ране прошлогодишњег краха туристичке сезоне, а спас и своју шансу види у ознаци "сигурно".

Око 15 милиона туриста годишње посјети Анталију да би уживало у турском гостопримству и прелијепом мору. Тако је било 2019. године.

Анталија (фото: РТРС)

У години пандемије комплетна регија, али и Турска у цјелини, доживјели су озбиљан ударац.

Само три милиона туриста љетовало је овдје 2020. године.

Прошлогодишњи крах у туризму турски буџет је коштао више од осам милијарди евра.

Зато се ове године чини да цијела Турска чини све за туризам. Још прошле године покренут је програм сертификовања сигурног туризма па су до почетка сезоне готово сви смјештајни капацитети добили ознаку "сигурно".

Тако је и са хотелима у власништву Нисе Оџал. У Анталији их има пет, сви су мањег капацитета и отворени су тик пред почетак пандемије, па је ударац одмах на почетку посебно тешко пао.

- Три милиона туриста за Анталију је јако мали број и далеко испод нашег капацитета. Зато многи велики хотели нису ни остварили своје капацитете. Мањи хотели попут нашег покушавали су да раде и да се одрже. Посебно је било тешко и радницима у овом сектору, много их је у Анталији - изјавила је Ниса.

Анталија (фото: РТРС)

Без посла је због прошлогодишњег краха у сектору остало више од 320.000 радника. Ипак, Ниса каже, модел сертификовања сигурног туризма им је од значајне користи, а број од три милиона посјетилаца и није толико лош, па су мали хотели некако опстали.

Ове године љето су дочекали уз више оптимизма. У Турској је вакцинисано до 45 милиона грађана, а предност су дали радницима у туризму.

- Туризам је веома важан дио турске економије, зато се заиста трудимо, а и Влада је заједно са приватним компанијама креирала посебне програме, системе и кодове за све који долазе у Турску. Туристи долазе са PCR тестом и одлазе са тестом. Зато нас то чини оптимистичнима, па се сада очекује 25 милиона туриста јер вјерујемо да су људи након прошлогодишњег затварања жељни одмора и опуштања. То се види и на резервацијама. У јулу смо готово попуњени са 60 одсто резервација, што је одлично за мали хотел попут нашег - рекла је Ниса.

Лоша година утицала је и на цијене, па су велики туристички комплекси нешто скупљи, мали нешто јефтинији у односу на вријеме прије пандемије.

Самит Јешуш, трговац турским посластицама и сувенирима се нада да ће та мјера бити укинута како би више зарађивао у вечерњим часовима када су туристи у већој мјери на улици.

- Много је посластица по којима је Турска позната. Продајемо локуме, баклаве, чајеве, и чекамо сваког туристу. У Турској је сада све под контролом, имамо све што нам је потребно и вируса корона је под контролом - рекао је Самит.

У Турској су маске још увијек обавезне и на отвореном и у затвореном, мада се са смањењем броја нових случајева и опуштањем и та мјера све мање поштује.

На снази је и полицијски час од 22.00 до 05.00 часова.

Да је вирус корона под контролом увјеравају и власти. Данима је број нових случајева испод пет одсто.

За улазак у земљу неопходан је PCR или антигенски тест, потврда о вакцинацији или доказ да сте прележали вирус корона, као и QR код који се добија попуњавањем онлајн формулара, а који је неопходан за смјештај или одлазак у веће затворене просторе.