latinica  ћирилица
25/06/2021 |  20:22 | Аутор: Агенције

Документи са натписом Сјеверна Македонија од сљедеће недјеље

У Сјеверној Македонији идуће седмице ће почети издавање докумената са новим уставним именом, најавио је данас министар унутрашњих послова Оливер Спасовски.
Република Сјеверна Македонија - Фото: илустрација
Република Сјеверна МакедонијаФото: илустрација

Тренутно се преносе подаци у нови надограђени систем и од понедјељка ће у МУП-у почети припрема за издавање свих докумената, који ће бити усклађени са Уставом у дијелу новог уставног имена (Сјеверна Македонија).

Спасовски је то рекао одговарајући на питање посланика опозиционе ВМРО ДПМНЕ да објасни застој у издавању пасоша, личних карата и регистарских таблица.

Македонија је 12. фебруара 2019. промијенила име у Сјеверна Македонија на основу споразума о рјешавању спора с Грчком и према Преспанском договору, има обавезу да натписе на докуметима усклади са новим уставним именом.

Пасоши са новим именом државе ће, према Закону о путним исправама, почети да се издају од 1. јула, док ће стари моћи ће да се користе до 12. фебруара 2024. године.

Измјенама тог закона предвиђено је и усаглашавање са Законом о употреби језика, односно да се пасоши за етничке Албанце штампају и на албанском језику.