latinica  ћирилица
25/06/2021 |  21:08 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Захарова: Москва ће одговорити на пријетње Брисела

Русија ће одговорити истом мјером на пријетње ЕУ унилатерлним и илегалним санкцијама Москви, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (@MID_RF)Фото: Тwitter

Она је поручила да је Русија спремна да настави равноправан дијалог са ЕУ, али да неће толерисати никаква условљавања.

- Пријетње ће наићи на пропорционалан одговор - рекла је Захарова.

Коментаришући закључке самита ЕУ о Русији, Захарова је рекла да они показују да ЕУ и даље има систематске проблеме са израдом јасне стратегије односа са Русијом.

- Расправе на самиту јасно су показале да антируски настројене чланице и даље одређују заједнички именилац по питању Русије - рекла је Захарова, преноси ТАСС.

Она је истакла да су оптужбе на рачун Русије написане у документу нетачне и неосноване и да их Москва одбацује као неприхватљиве.

- За жаљење је што европске структуре избјегавају дијалог са нама по питању од њиховог интереса, укључујући информатичку и сајбер бјезбедност - рекла је Захарова.

Лидери 27 чланица ЕУ, након вишечасовне дискусије о Русији, нису прихватили иницијативу Њемачке и Француске о организовању самита Русија-ЕУ.

Европски савјет је нагласио потребу за "чврстим и координисаним одговором" ЕУ и њених чланица на било које даље "злонамјерне, илегалне и реметилачке активности Русије", у потпуности користећи све инструменте, укључујући економске санкције