latinica  ћирилица
25/06/2021 |  22:30 | Аутор: СРНА

Зафрановић: Снимање филма о Јасеновцу почиње у новембру

Прослављени режисер Лордан Зафрановић рекао је да би у новембру требало да почне снимање филма о страдањима у усташком логору Јасеновац.
Лордан Зафрановић - Фото: РТРС
Лордан ЗафрановићФото: РТРС

Зафрановић, који је раније представио овај свој пројекат у Бањалуци, рекао је да је имао изузетно добар пријем у Републици Српској у сваком погледу.

- Тамо нема човјека који није погођен том трагедијом која се десила у логору Јасеновац. Према тим људима морамо бити додатно одговорни - рекао је Зафрановић за портал "Нова.рс".

Он је навео да је филм првобитно требало да се зове "Дјеца Козаре", али да је промијенио назив у "Царски рез 42".

- Има више разлога што се тако зове, а један од битнијих је што је цијела унутрашња конструкција рађена по Леонардовом идеалном човјеку, који је у том филму тако понижен да се човјек мора стидити што је људско биће од тог зла које је направљено у Јасеновцу - појаснио је Зафрановић.

Он је рекао да је 42 број када је почео ужас у Јасеновцу 1942. године.

- Четрдесет и двије велике секвенце има у филму и 42 генерације има од Аврама до Исуса Христа. Тако да је то један свети филм, који ће се реализовати у пуном опсегу који сматрам да треба направити - рекао је Зафрановић.

Он истиче да је овај филм веза између земље и неба, те да ће бити савремено обрађен за публику која ће га гледати и са великог платна и са мобилног телефона.

Снимање ће бити из два дијела, а први је зимски би требало да почне у новембру.

- Одмах бисмо кренули са припремама у јануару за љетњи дио када настављамо снимање - рекао је Зафрановић.

Он каже да је најзад добио нека симболична финансијска средства за снимање филма и да се нада да ће их добити још.