latinica  ћирилица
25/06/2021 |  22:45 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Ансамбл Народног позоришта Српске пред београдском публиком

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске представом "Дервиш и смрт" Меше Селимовића, у режији Дејана Пројковског, гостује у Србији. Послије успјешног наступа на "Стеријином позорју" у Новом Саду, Бањалучани су се вечерас представили публици у Београду.
Дервиш и смрт - Фото: РТРС
Дервиш и смртФото: РТРС

У пуној сали Велике сцене националног позоришта у Београду, ансамбл Народног позоришта Републике Српске представом "Дервиш и смрт" представио се захтјевном адаптацијом овог Селимовићевог ремек дјела.

- Ово је први пут да смо играли ван наше куће и јако су добри утисци што је показао и велики аплауз после наступа. Мислим да је то потврда да смо направили једну добру представу - рекао је умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић.

Публика у Србији послије изведбе у Новом Саду, није крила одушевљење послије трочасовне представе.

- Супер су биле реакције. Већ после новосадског наступа изашле су две критике које су биле одличне, и то од озбиљних позоришних критичара. Узећи у обзир и критику публике, мислим да смо направили један позоришни празник - истака је редитељ Дејан Пројковски.

Играње пред београдском публиком на Великој сцени народног позоришта, за многе умјетнике је остварење глумачког сна, посебно у комплексној улози Ахмеда Нурудина.

- Ово је заиста улога која је једна од највећих у мојој позоришној каријери и коју сваки глумац жели да има. Јако је тешко, велика је обавеза бити дио нечега што је проглашено за роман вијека код нас. Мислим да сви треба да будемо поносни на наше народно позориште што се ухватило у коштац са овим дјелом - нагласио је глумац Златан Видовић.

За крај треба истаћи да је Дервиш и смрт уникатан трочасовни позоришни спектакл јединствен по задивљујућој сценографији, сцени прекривеној пијеском, костимима, специфичној атмосфери, животињама на сцени, те освјетљењу и музици.