latinica  ћирилица
26/06/2021 |  11:38 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Врањеш: Неприхватљиво да високи представник настави рад (ВИДЕО)

За Републику Српску је неприхватљиво да високи представник настави да ради у БиХ, закључено је на округлом столу Истраживачког центра из Бањалуке. Двије и по деценије рада високог представника било је на штету суверенитета и независности БиХ. Због тога, сматрају учесници округлог стола, Република Српска треба да изради стратегију наступа према високом представнику, која ће бити одраз унутрашње политике, а што би требало да означи национално јединство.
Округли сто на тему "Високи представник у БиХ" - Фото: РТРС
Округли сто на тему "Високи представник у БиХ"Фото: РТРС

- Имали смо још 2005. став венецијанске комисије која је у оцјени стања уставности у БиХ стала на становишту да ова земља не може у будућност са канцеларијом високог представника и да је институција високог представника на неки начин завршила свој рад овдје - нагласио је Невенко Врањеш, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Милош Шолаја, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, наглашава да је важно усвојити стратегију.

- Мислим да Република Српска коначно треба да усвоји стратегију наступа према високом представникуу гдје ће прије свега одражавати унутрашње политике, а то би требало да означи једно национално јединство које би у једном дугорочнијем наступу требало да одреди позицију Републике Српске - истакао је Шолаја.

Професор Уставног права Миле Дмичић навео је да је циљ округлог стола да окупи научне и стручне раднике

- Мој основни приступ биће у томе да покажемо у коликој мјери је високи представник допринио или није у остваривању прокламованих циљева Анексом 10 Дејтонског мировног споразума о његовој цивилног имплементацији - рекао је Дмичић.