latinica  ћирилица
26/06/2021 |  15:27 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Габела код Чапљине: Обиљежено 80 година од страдања Срба (ВИДЕО)

У мјесту Габела код Чапљине обиљежено је 80 година од страдања 140 Срба овог краја, које су убиле усташе у Другом свјетском рату. Убијени су уочи Видовдана и бачени у јаму Опузен код Метковића.
Габела - Обиљежено 80 година од страдања Срба - Фото: РТРС
Габела - Обиљежено 80 година од страдања СрбаФото: РТРС

На обиљежавању 80 година од свирепог злочина над недужним живљем овог краја, окупили су се потомци, родбина и пријатељи из свих крајева.

Након свете заупокојене литургије и помена жртвама, поручено је да је наша дужност да се сјећамо и обиљежавамо страдање недужног народа.

- Прије 80 година су људи без икакве кривице били убијани на најгоре могуће начине, бацани у јаме. Данас им служимо службу и сјећамо се њихове жртве - изјавио је игуман манастира Житомислић отац Данило.

Марко Гојачић, парох чапљински. истакао је да се сваке године изнова окупљају уочи Видовдана да се сјете мученика који су пострадали, али прије свега да пошаљу поруку мира, љубави и васкрсења.

Кости жртава овог свирепог злочина нашле су смирај 1946. године. Тада су пренесене из јаме Опузен, у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели.