latinica  ћирилица
28/06/2021 |  14:08 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Савчић: Жеља да Срби имају своју војску

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Сасама, на обиљежавању Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећаг пјешадијског /Република Српска/ пука, да прихвата садашњи начин организације оружаних снага у БиХ, али без увјерења да је то гаранција слободе српског народа, те да би волио да Срби имају своју војску.
Сребреница - Миломир Савчић - Фото: СРНА
Сребреница - Миломир СавчићФото: СРНА

- Увјерен сам да ћемо кроз паметну политику и сложно дјеловање доћи до крајњег циља - рекао је Савчић.

Истичући да нема празника у српској историји који носи више симболике од Видовдана, Савчић је навео да је Видовдан побједа, и пораз, и слава, и понос и дика, што се најбоље види на овом мјесту данас.

- У рат смо ушли не зато што смо хтјели него што смо морали, зато што нисмо имали избора и морали смо да се бранимо, да одбранимо своју слободу, свој народ, територију и у томе смо успјели - рекао је предсједник Борачке организације Српске.

Он је оцијенио да је и данас безброј изазова пред Републиком Српском и српским народом.

- Опет се неки западни центри моћи понашају као да је тек завршен Берлински конгрес, као да је тек извршена анексија БиХ, као да је почео Први свјетски рат и намећу нам неке туторе да они воде бригу о нама, као да ми то не знамо. Томе се морамо супротставити јединством, заједништвом и слогом, памећу, то је једини начин да опстанемо - поручио је Савчић.

Он се присјетио и обиљежавања Видовдана 1992. године у Хан Пијеску, наводећи да тада овај датум још није званично био проглашен ни славом, ни Даном Војске.

- Помало смо сви били збуњени - рекао је Савчић и подсјетио да је дан прије Видовдана за химну којом ће бити обиљежен празник изабрана "Боже, правде", која је и данас химна Борачке организације Српске.