latinica  ћирилица
28/06/2021 |  14:23 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Вишковић: Планови Српске су мир и просперитет

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Сасама, на обиљежавању Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, да српски народ не заборавља шта се десило у прошлости, али да има и планове за будућност, а то су мир и просперитет Српске.
Сребреница - Радован Вишковић - Фото: СРНА
Сребреница - Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је рекао да српски народ жели мир, али да неће дозволити никоме да се игра са Републиком Српском.

- Мир је најбоља алтернатива за ове просторе, али нећемо дозволити да се српском народу било шта лоше деси у будућности. То није порука усмјерена ни против кога, то је само порука – не дирајте нас, ми вас нећемо дирати - поручио је Вишковић и нагласио да српски народ жели да у миру живи на својим просторима.

Премијер Српске је нагласио да је Видовдан свети дан за српски народ и да се млађим покољењима у насљеђе треба оставити опомена да је српски народ повјерење увијек плаћао животима.

Он је припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука који баштине традицију Војске Републике Српске честитао крсну славу – Видовдан, уз жељу да је славе и наредних десетљећа.

- Ми који представљамо институције Републике Српске морамо заједно са припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука да то баштинимо - поручио је Вишковић у Сасама, гдје је у порти манастира Свете Тројице обиљежена крсна слава Војске Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Вишковић је подсјетио да је Војска Српске Републике БиХ формирана 12. маја 1992. године као одговор на већ формиране двије војске БиХ, такозвану Армију БиХ и ХВО.

Истакао је да је Војска Републике Српске формирана искључиво из разлога да сачува животе, породице и вјековна огњишта, а не да се присвоји нешто туђе.

- Ми смо само бранили своје и тако ће бити и у наредном периоду - поручио је Вишковић и додао да је Видовдан, као крсна слава, проткан кроз историју од Косовског боја до данас.

Вишковић је подсјетио да је и Гаврило Принцип на Видовдан у Сарајеву хицима ишао против аустроугарске монархије и њихове диктатуре.

Он је подсјетио да је на Сокоцу, на Видовдан, положена свечана заклетва првих јединица Војске Републике Српске када је ријеч о посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Премијер Српске је рекао да је јуче на Дугој Њиви обиљежено 29 година од операције "Коридор", те да је на данашњи дан, ослобађањем Модриче, Република Српска добила свој континуитет.

- Увезан је источни и западни дио Српске, јер је до тог дана западни дио био у блокади - појаснио је Вишковић.

Српска православна црква данас обиљежава Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.

На литургијама у свим православним храмовима помиње се страдање које је оставило вјечну поруку на историју, етику и традицију српског народа.