latinica  ћирилица
28/06/2021 |  14:30 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

"Видовдан - најскупља ријеч и историјско завјештање"

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Милорад Крајшумовић рекао је данас у Сасама да је Видовдан најскупља српска ријеч која српски народ као завјештање прати кроз историју и даје поруку и поуку.
Сребреница - Милорад Крајшумовић - Фото: СРНА
Сребреница - Милорад КрајшумовићФото: СРНА

Крајшумовић је у Сасама код Сребренице, гдје се обиљежава Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, рекао да се Видовдан обиљежава на локацијама на којима се налазе пјешадијски батаљони Бањалука, Бијељина и Билећа и у страдалом, али ослободилачком Подрињу.

- Пук изврашава своју мисију и задатке, баштини традицију Војске Републике Српске и српског народа. Овај пук има част да је носилац двије кључне активности за нас, а то су обиљежавање Дана Војске Републике Српске и прослава крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука - истакао је Крајшумовић.

Он је рекао да су се данас литургијом и парастосом присјетили свих српских страдалника од Косовског боја до данас који су своје животе уградили у слободу.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је данас да Срби не желе рат и да је мир најбоља перспектива за ову земљу.

Околић је напоменуо да је слава утемељена на бројним историјским догађајима, те пожелио да Срби и све наредне Видовдане славе са истом традицијом.

- Са традицијом да нам Војска Републике Српске буде задња војска коју смо морали да формирамо на овој територији и да на сваки Видовдан служимо помен свима који су дали своје животе од Косова Поља наовамо, али да не формирано нове војске и ратујемо - рекао је Околић.

Он је изразио наду да ће та молитва бити услишена и да ће Срби славити Видовдан само у миру.

- Надам се да ће Република Српска живјети у миру, просперитету и економском развоју - рекао је замјеник министра одбране.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић која је финансијски помогла обиљежавање, те српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, нагласивши да нема манифестације везане за Војску Републике Српске и Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, а да они нису присутни.