latinica  ћирилица
28/06/2021 |  19:30 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Србија и Срби - трајање и памћење"

У Андрићграду је вечерас отворена изложба "Србија и Срби - трајање и памћење" коју је приредио Државни архив Србије, а чију поставку чини избор докумената која свједоче о најзначајнијим догађајима из историје Србије и српског народа од 14. до 20. вијека.
Андрићград - изложба -
Андрићград - изложба

Отварајући ову поставку у Галерији "Петар Лубарда" у Андрићевом институту Емир Кустурица је истакао да је изложба поводом Видовдана компилацијска и један од израза који Државни архив Србије може да покаже богатство у документима и оним што је, како је рекао Иво Андрић, задуживао нашу историју.

Мирослав Перишић, један од аутора изложбе, рекао је да су архиви установе у које кад се год уђе увијек излази са неким сазнањем.

- Све ово што видимо на зидовима ове богате галерије и у витринама Архивама Србије нису папири, него животи људи. Веома често користим ову мисао када желим да нагласим значај архивских докумената. Књижевници кажу то су хартије прошлости, а умјетници су инспирисани оним што се налази у архивској грађи и сазнају из ње, па настају велика дјела - рекао је Перишић током отварања изложбе којем је присуствовао и српски члан и предсједавајући Предсједсједништва БиХ Милорад Додик.

Он навео да државници за архив кажу да је један од стубова државности, додајући да су архивска документа претпоставка да би постојала историјска наука и научна историјографија.

- Научна исторографија је претпоставка да би постојала историјска свијест. Историјска свијест је саставни дио друштвене свијести. У неком повратном дејству када све сагледамо дођемо до свијести о значају документа - навео је Перишић.

Према његовим ријечима, архиви су чувари памћења и као централна тема излижбе Србија и Срби посматрано у односу два појма - од којих је један трајање, односно српска историја и Срби континуирано, а други - памћење које је дисконтинуирано, испресијецано и избраздано.

- Култура је савјест једног друштва или би то трабло да буде. Ово гдје се ми налазимо у Андрићграду и Андрићевом институту је савјест друштва и Срба у цјелини. Архиви су, осим што су чувари памћења, и извори сазнања. Документа нису реликвије, него живи документи са садржајима што не настају сами од себе него је нешто претходило - рекао је Перишић, додајући да је то доказ да постојимо као држава, народ и појединци.

Архиве, како је рекао Перишић, садрже и свједочанства о злочинима, жртвама и великим културним достигнућима.

На изложби, чији су аутори, осим Перишића, Јелица Рељић и Александар Марковић, представљен је и историјат Срба у Трсту, а изложена су поједина документа из историје Срба у Дубровнику.

Поставка обухвата документа о историји Срба у различитим епохама – из историје српске средњовјековне државе, у периоду под османском влашћу, затим у борби за ослобођење, обнову и изградњу српске државе, стицању пуне независности, као и судбини српског народа у два свјетска рата.

Уводни дио изложбе чини текст Иве Андрића о значају архива и архивских докумената.

Изложба је постављена је у оквиру традиционалног обиљежавања Видовдана.