latinica  ћирилица
28/06/2021 |  19:43 ⇒ 29/06/2021 | 07:02 | Аутор: СРНА

Додик упутио писмо Савјету безбједности УН због једностраних потеза Турковићеве

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо амбасадору Естоније, која предсједава у Савјету безбједности УН, а у којем га је упознао о чињеници да министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић нема овлаштење да се обрати на сједници овог тијела УН, гдје ће једна од тема бити оставка Валентина Инцка.

- Поучени ранијим искуствима у вези са понашањем министарке Бисере Турковић, а на основу информација које су се појавиле у медијима, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик из предострожности је обавијестио амбасадора Естоније у УН Свена Јиргенсона да Турковићева нема овлаштење да говори на предстојећој сједници - рекли су за Глас Српске из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Из Кабинета су навели да је у писму наглашено да је разлог за изостајање сагласности једнострани, политички некоректан и малициозан садржај излагања, те да у вези са именовањем високог представника за БиХ нема консензуса свих страна потписница Дејтонског мировног споразума.

- Сваки став који говори супротно јесте неистина. Занемаривање ове чињенице и упорно фаворизовање једне политичке и етничке структуре, гура БиХ у нову нестабилност за коју ће одговорност сносити управо они који занемарују да је БиХ састављена из два ентитета и три конститутивна народа и да је за сваку одлуку, свако обраћање на међународним скуповима потребна сагласност свих. Када ова сагласност изостане, а оваква писма упозорења се игноришу, тада говоримо о лажном и нелегитимном представљању чији је циљ дезавуисање уваженог скупа и ширење дезинформација које не одговарају стварним процесима у БиХ - нагласио је Додик у писму.

Он је нагасио да је одговорност на Турковићевој, јер, иако свјесна да нема сагласност највишег тијела одговорног за спољну политику БиХ, ипак покушава осигурати позив за обраћање.

Додик је у писму позвао амбасадор Естоније да заустави "политичку и дипломатску злоупотребу позиције министра иностраних послова у Савјету министара".

У Кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва речено је да је Додик већ упутио писма министрима иностраних послова чије државе су чланице Савјета безбједности УН и Савјета за имплементацију мира у којем их је упознао о Анексу 10 Дејтонског мировног споразума који прописује процедуре за именовање високог представника.

Такође, у писму је јасно и недвосмислено наведено да је Савјет безбједности УН једино овлаштено тијело да донесе релевантну резолуцију о могућем именовању високог представника, под условом да су се стране потписнице усагласиле у вези са тим.

- Узимајући све у обзир, користим прилику да вас позовем да дјелујете одговорно у складу са својим овлаштењима како би допринијели владавини права и пуном поштовању Општег оквирног споразума за мир у БиХ - нагласио је Додик у писму.

Сједница Савјета безједности УН, на којој би земље чланице разматрале оставку Валентина Инцка, требало би да буде одржана данас, а заказана је на инсистирање Русије, након што је представник Естоније, која предсједава овим тијелом, покушао да заобиђе ову тачку дневног реда.