latinica  ћирилица
29/06/2021 |  12:36 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Додик: Орден Републике Србије - круна мог рада (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Видовдана, предсједник Србије Александар Вучић, уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама. Највеће признање, Орден Републике Србије на великој огрлици, Вучић је уручио српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да Орден представља круну његовог личног и политичког ангажовања.

- Иза мене је бесана ноћ, јер радост одликовања није мала. Орден ћу носити са поносом, као припадник истог народа из Републике Српске. Заједно са Вучићем изградили смо Србију, али и Републику Српску. Она је моћнија, боља, политички јача. Имао сам прилику да сарађујем и са ранијим руководствима Србије, али ово је најбољи период сарадње. Драго ми је што се ово дешава на Видовдан, који повезује наш народ од давнина - рекао је Додик.

Додик је рекао да ово признање доживљава као његову љубав према Србији, и додаје да је оно посвећено свим његовим сарадницима.

Додику је Орден уручио предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милораду Арлову уручена је Златна медаља за заслуге.

Добитници одликовања су и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић, доктор Миланко Шеклер, глумци Предраг Мики Манојловић и Ева Рас, те постхумно пјевач Ђорђе Марјановић и редитељ, драмски писац и политичар Братислав Петковић.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије на велкој огрлици (Фото: РТРС)

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

Погледајте цијелу церемонију додјеле одликовања: