latinica  ћирилица
29/06/2021 |  23:13 ⇒ 30/06/2021 | 00:19 | Аутор: СРНА

Представник САД: Није потребна сагласност свих за именовање Шмита

За именовање високог представника у БиХ није потребна сагласност свих чланица Савјета безбједности УН, а томе се противи само Русија, тврди представник САД у Савјету безбједности Ричард Милс.
Сједница Савјета безбједности УН - Фото: Screenshot
Сједница Савјета безбједности УНФото: Screenshot

Милс је нагласио на сједници Савјета безбједности УН да је БиХ тренутно у миру, али да њену стабилност не треба узимати здраво за готово.

Он је нагласио да је помирење у БиХ у обостраном интересу страна у земљи и међународне заједнице.

Према ријечима америчког представника, противљење Русије именовању Кристијана Шмита за новог виоског представика није засновано на закону, већ се ради о принципу.

Милс је подсјетио је да су сви чланови у Управном одбору Савјета за спровођење мира, осим Москве, подржали именовање Шмита, те поновио да "за то није потребно да све чланице буду сагласне и да Савјет безбједности УН не мора да потврди његово именовање".

Према његовим ријечима, именовање Шмита је "затворено питање".

Он је, између осталог, нагласио да је потребна међународна канцеларија у БиХ како би водила земљу ка циљевима које је сама зацртала.

Представник САД каже да национална реторика и даље постоји и да омета пут ка помирењу у БиХ, уз напомену да Вашингтон подржава Дејтонски споразум и да "нове границе на Балкану нису опција".

Представница Француске упозорила је раније да одређене стране у БиХ позивају на отцјепљење, што је "кршење Дејтонског мировног споразума".