latinica  ћирилица
02/07/2021 |  11:39 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Опредијељени за чланство у ЕУ, потребна сарадња на западном Балкану (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је за РТРС да је европски пут најважније питање са којим се сусрећу земље западног Балкана.
Охрид - Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Охрид - Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Мислим да можемо бити подршка једни другима у процесу придруживања. Очекујем и да ЕУ покаже више заинтересованости за овај процес, да више вреднује оно што земље западног Балкана раде на трансформацији и провођењу договорених реформи и да до краја 2021. све ове земље добију сљедећи корак у процесу придруживања, а то би за БиХ значило кандидатски статус, а за Сјеверну Македонију отпочињање преговора - рекао је Тегелтија који у Сјеверној Македонији учествује на Међународној конференцији "Западни Балкан: дио који недостаје за комплетирање Европе".

Када је ријеч о иницијативи "мини Шенген", предсједавајући Савјета министара је нагласио да је БиХ опредијељена за наставак реализације ове идеје.

- Сарадња са ЕУ има свој правац, а и ми сами између себе можемо много тога да урадимо како бисмо спремно дочекали процес придруживања ЕУ - рекао је он.

Тегелтија је рекао да је земљама западног Балкана, а тиме и БиХ, ЕУ једна од најважнијих спољнополитичких тема, те да постоји пуна опредијељеност грађана за приступање Унији.

Нажалост, додао је, ЕУ је одређеним поступцима и реакцијама обесхрабрила многе у БиХ и у региону у процесу придруживања, али је већина грађана и даље опредијељена за чланство.

Тегелтија очекује да ЕУ буде, како каже, искренија и јаснија о том питању. Додаје да је Унија на почетку пандемије вируса корона реаговала тромо, али да је европска помоћ у одређеним фазама борбе против ковида ипак много значила земљама западног Балкана.

Он је навео да је БиХ добила од ЕУ скоро 14 милиона евра за набавку вакцина, али да није успјела да искористи та средства у пуном износу због застоја у набавци посредством глобалног система, те да су та средства и даље на располагању.

Када је ријеч о састанку са предсједником Владе Сјеверне Македоније Зораном Заевом, Тегелтија је рекао да је на састанку контатовано да су односи двије земље добри и пријатељски, те да нема отворених питања.

- Сагласили смо се да је сарадња на економском плану недовољна и да постоји довољно простора да се ту много више ради. Покушаћемо са Заевом да на јесен окупимо пословну заједницу из Сјеверне Македоније и БиХ - рекао је Тегелтија.