latinica  ћирилица
04/07/2021 |  16:43 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Станови скупљи, а потражња и даље велика (ВИДЕО)

Цијене грађевинског материјала веће су у просјеку за око 30 одсто.
Станоградња - Фото: РТРС
СтаноградњаФото: РТРС

Поједини производи, попут челика, чак и до 80 одсто. Све то доводи и до поскупљења грађевинских радова и квадрата станова у новоградњи.

Међутим, потражња за становима и поред све већих цијена не опада.

Поскупљење грађевинског материјала кренуло је почетком године прилично стидљиво. Међутим, доласком прољећа и грађевинске сезоне, цјене су све више расле.

Душан Милановић, директор предузећа за продају грађевинског материјала, каже да се највеће поскупљење десило у грађевинском жељезу

- Добављачи су поскупјели а пуно призвода је на бази нафте - додаје Милановић.

Додатни удар су и несташице појединих грађевинских материјала. Посљедица знатног поскупљења у грађевинарству јесте дешавање на свјетском тржишту.

- Државе великих свјетских економија су упумпале десетине миљарди евра или долара у своје економије што је резултирало значајним поскупљењем материјала на свјетском тржисту. Сматрам да ће наредна година бити изузетно тешка за грађевинску индустрију због пласмана пословних и стамбених простора - истиче Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Повећање цијене грађевинског материјала утиче на поскупљење свих радова на новим објектима – од оних најмањих попут молераја па до израде фасада.

Инвеститор Миладин Стевић каже да је до прије пар година цијена квадрата у Требињу била 1.700 марака а данас је 3.000 KМ.

Све то утиче на цијену квадрата станова. У Бијељини квадрат у новоградњи је већ поскупио за 20%. Међутим, потражња за новим стамбеним простором не опада. Kупују млади брачни парови, људи из Српске који раде у иностранству и они са нешто дубљим џепом.

- Цијена станова је око 1.800 KМ по квадрату. Ево сада имамо зграду коју нисмо ни почели зидати а продали смо више од половине станова - појашњава Жењко Деспотовић из Агенције за промет некретнинама.

Слично је у другим градовима Републике Српске.

Велика потражња али и високе цијене станова најизраженије су у Требињу.

Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење Требиња наводи да би овој грађевинској сезони требало да се изгради  50 и више стамбених јединица.

- Промет некретнина је порастао чак и у односу на 2019 годину. У 2020. је нешто то стало због короне а сада је опет повећана продаја - додаје Мубина ван Венисовић из Агенције та некретнине.

Из агенција за продају некретнина кажу да је оно што је у цијелој причи позитивно јесте чињеница да су актуелни повољни ИРБ кредити за младе брачне парове и да Република Српска у односу на окружење нема порез на промет некретнина.