latinica  ћирилица
05/07/2021 |  10:15 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Сијарто у Источном Сарајеву: Мађарска пријатељ Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Сарајеву одржан је састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.
Додик, Сијарто, Цвијановић и Тегелтија - Фото: РТВ Слобомир
Додик, Сијарто, Цвијановић и ТегелтијаФото: РТВ Слобомир

Састанак је одржан у Сједишту Владе Републике Српске.

Разговарано је о актуелним политичким и привредним темама, мигрантској кризи и просецу вакцинације.

Предсједница Српске захвалила је Мађарској за 100.000 вакцина које је данас донирала Републици Српској.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

Додик је рекаода је данашњи састанак био изузетан, као и посјета министра Сијарта, који је Републици Српској и ФБиХ уручио донацију од по 100.000 вакцина против вируса корона, те да је та равномјерна расподјела одлука Владе Мађарске.

Додао је да Мађарска има пријатељски и хуман однос према БиХ, поготово према Републици Српској, на чему је Српска веома захвална, као и за сву досадашњу помоћ у борби против пандемије вируса корона.

- Госта из Мађарске упознао сам да је ситуација у Републици Српској стабилна, да нема неких посебних политичких, економских или социјалних изазова и да Српска у економском смислу биљежи раст, те да нам то омогућава да већ у овом мјесецу повећамо плате од пет до осам одсто у јавном сектору, као и да послодавцима у реалном сектору омогућимо услове за повећање плата радницима јер смо их ослободили плаћања неких ранијих дажбина. Ми вјерујемо да наша економија у овој години може да дође од три до четири одсто, што је висок ниво раста - нагласио је Додик.

Додик је нагласио да подржава напоре мађарског премијера Виктора Орбана који се односе на борбу Мађарске за традиционалне вриједности што се види и кроз доношење закона у вези са правом на одгој и образовање дјеце у сексуалном смислу.

Најавио је да ће ускоро посјетити Мађарску и разговарати са премијером Орбаном о наставку политичко-привредне сарадње и јачању билатералних односа.

Сијарто је јутрос у Сарајеву уручио Тегелтији донацију од 200.000 доза Синофарма за БиХ.