latinica  ћирилица
05/07/2021 |  18:11 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

"Срби не могу бити сагласни са наводним стандардима о Сребреници" (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку коју је усвојила сребреничка Скупштина општине и поручио да се не може очекивати да Срби буду сагласни са наводним стандардима о Сребреници који су донесени само да би сатанизовали Србе.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је нагласио да су ти наводни стандарди о Сребреници донесени само да би друге показали као жртве, док српске жртве нико не приказује.

Он је рекао да не види у чему је проблем и зашто је Србима забрањено да говоре о свом страдању, ако је то потврдила и Међународна комисија.

- Поздрављам тврдњу коју неће да чују други, а то је да ми не споримо да су овдје страдали и други, ми само говоримо о страдању Срба. У чему је проблем, зашто је забрањено Србима да говоре о страдању? - нагласио је Додик.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву указао на резултате истраживања Међународне комисије, која је рекла да је најмање 2.000 Срба страдало у периоду од 1991. до 1995. године на простору Сребренице, а у Подрињу више од 3.000.

Додик је нагласио да је иста та комисија утврдила да је на овом простору страдало око 3.500 Бошњака, а не 8.000, те да тај стереотип и прича о Сребреници пада.

- Мени је и данас /замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју /Палмер говорио како је за њих неприхватљиво да ми говоримо да није било геноцида у Сребреници. Ја сам му рекао да није било геноцида и да ми неће то забранити. Ваљда имате ове санкције, можете ми их одмах увести, никакав проблем - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, свако ко прочита извјештаје Међународне комисије видјеће да прича о Сребреници није само бошњачка прича, већ шира завјера.

- Један италијански новинар, несумњивог ауторитета истраживао је на који начин су сатанизовани Срби на почетку рата. Анализирајући текстове водећих листова као што су "Њујорк тајмс" и "Гардијан" из тог времена утврдио је су више од 800 пута негативно писали о Србима и набацивали им кривицу. У истом периоду по једном су нешто лоше написали о Бошњацима и Хрватима - подсјетио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да српски народ не може прихватити ту врсту приче, те да ће било коме рећи, па макар то био и предсједник САД Џозеф Бајден, да у Сребреници није било геноцида.

- Њихово мишљење је да је био, моје је да није и ја нећу и не смијем се одрећи права да браним позицију Срба, који нису геноцидан народ, нити су починили геноцид. То је подвала и лаж - поручио је Додик.

Додик је рекао и да се приликом посјете БиХ нико од српских представника неће састати са потпредсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем, који је, како је навео, дио хушкачког амбијента приликом усвајања резолуције о Сребреници у црногорској Скупштини.

- Мислим да нико од Срба не би требало да га прими и да је то мјера према таквим људима - рекао је Додик.

Сребреничка Скупштина општине усвојила је 2. јула Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

За ову одлуку гласали су српски одборници јер су бошњачки напустили сједницу након дуге расправе.