latinica  ћирилица
06/07/2021 |  12:39 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Митровић: Потребни интегрисани гранични прелази да би се мање чекало

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас на Брду код Крања да су у региону потребни интегрисани гранични прелази би сви на Балкану били што конкурентнији.
Војин Митровић на Брду код Крања - Фото: РТРС
Војин Митровић на Брду код КрањаФото: РТРС

Према његовим ријечима, један од највећих изазова представља чекање на граничним прелазима на обављање контролних процедура, што потпуно урушава конкурентност и поузданост транспорта, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

- Међутим, било какав озбиљнији напредак је немогућ без активне подршке и учешћа земаља ЕУ са којима западни Балкан граничи - рекао је Митровић и као примјер добре сарадње навео ауто-пут Београд-Сарајево.

Он је током обраћања учесницима министарског састанка о прекограничној повезаности између ЕУ и Балкана истакао да је заједнички интерес региона даљи развој несметаног и функционалног транспорта при испуњеним свим условима које безбједност транспорта носи.

- Само такав транспорт има смисла и нуди економски раст, а заједничка сарадња је кључ успјеха у области транспорта - нагласио је Митровић.

Он сматра да би међународно стратешко опредјељење требало да буде у функцији постизања највећег квалитета транспорта у сваком погледу, чему БиХ даје пуну подршку.

- Кад је БиХ у питању, изазови су, прије свега, завршетак Коридора 5Ц кроз БиХ, уређење пловног пута ријеке Саве, надоградња аеродромске инфраструктуре, те рехабилитација и изградња остале инфраструктуре која се налази на индикативном проширењу ТЕН-Т мреже - навео је Митровић.

Међутим, истакао је он, најважније питање јесте боље саобраћајно увезивање са сусједним земљама, на чему БиХ предано ради.