latinica  ћирилица
06/07/2021 |  14:52 | Аутор: СРНА

Иванишевић: Сребреница једини град у бих гдје су побијени сви Срби

Директор Института за истраживање српски страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је да сви говоре о некаквом геноциду у Сребреници над муслиманима, а нико се не осврће на основну чињеницу да су у граду Сребреница побијени сви Срби.
Миливоје Иванишевић - Фото: СРНА
Миливоје ИванишевићФото: СРНА

- То је једини град у БиХ, где су побијени сви Срби и то никако да дође до наше свести - рекао је Иванишевић, који је подсјетио да је био један од ријетких цивила који је ушао у Сребреницу на Петровдан, након што је ушла и српска војска, али да није нашао ниједног Србина, јер су били сви побијени, што је, како је оцијенио, стравично.

Наводећи да је то најстравичнија чињеница у том рату да су у једном граду побијени сви Срби, Иванишевић је рекао да разни српски политички руководиоци причају о муслиманским заробљеницима, док су сви српски ратни заробљеници претходно побијени у Сребреници.

- Откуд сада да су побијени муслимански ратни заробљеници две три године касније важнији него српски ратни заробљеници. Све српско је уништено и побијено, и цивили и ратни заробљеници, сва села етнички очишћена - рекао је Иванишевић новинарима у Београду, уочи прес-конференције "Сребреница - чињенице и питања".

Иванишевић је поновио свој став да су на муслиманском мезарју у Сребреници већином покопане убице, те да је откопано 27 масовних гробница и пронађено 2.800 муслиманских жртава, а ниједан уза себе није имао ниједан папир, лична документа.

- Код мене је долазио један холандски војник, правио неке спискове и показује на неког прстом и пита - `што се тај два путао писао`, а онда долази други па каже - `извините, тај исти се мени пријавио као Ибро, а код колеге као Мухарем`. Значи обмана и лоповлуци су били безбројни - рекао је Иванишевић.

Он је рекао да још траје вријеме чињеница које је наметнула "сила", која је измислила ријеч "геноцид" за Сребреницу.

- Ми чекамо, помало се топи, и на крају ћемо доћи до чињеница и истине, а не плаћених и фалсификованих чињеница од врло моћних држава - истиче Иванишевић, који припрема своју нову књигу "Анатомија случаја Сребренице - терор над чињеницама".

Иванишевић каже да је у Сребреници са широм околином, гдје је дјеловала муслиманска Осма оперативна група, побијено око 3.800 Срба, а да је од укупне сребреничке српске популације на свом огњишту остало око девет одсто.

Говорећи на прес-конференцији, коју је организовала ванпарламентарна странка "“
Здрава Србија", Иванишевић је рекао да су након уласка српске војске у Сребреницу муслимански цивили очекивали освету, јер су њихове куће биле пуне опљачкане српске имовине из српских спаљених села, али да је српски војник показао толико витештво и достојанство, какво није виђено у Европи, јер ниједно дијете и ниједна жена нису ударени.

- Чекам када ће муслиманске жене да проговоре и кажу да их нико тамо у Сребреници није ударио - рекао је Иванишевић, те напоменуо да је српска војска обезбиједила муслиманским цивилима, женама и дјеци цистерне с водом, храну и превоз.

Он је као поређење у хуманости навео примјер да муслиманима није пало на памет да за 100.000 Срба, који су се по цичи зими мучили и напуштали Сарајево, понуди кору хљеба, а камоли превоз, док су Срби за 30.000 муслимана из Сребренице дали превоз, храну и воду.

Љубиша Ристић, савјетник Института и члан ванпарламентарне странке "Здрава Србија", предложио је да се Дом здравља у Сребреници назове по имену медицинске сестре Раде Милановић, познатије као "болничарка Рада", коју је, како је рекао, позивајући се на свједочења самих муслимана, у Залазју убио Зулфо Турсуновић.

Ристић је подсјетио да је сада већ покојни Зулфо Турсуновић у једном филму говорио да је 5.000 муслиманских војника код села Каменица упало у засједу и да их је 2.000 погинуло.

- Па зар је то геноцид? Здрава памет каже да није - навео је Ристић, који је оцијенио да је Сребреница пројекат великих сила, прије свега САД, чији је циљ да се разбије српско национално биће и простор.