latinica  ћирилица
06/07/2021 |  18:57 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Због чега Љубо Грбо нема статус инвалида (ВИДЕО)

Љубо Грбо из Берковића, тридесет година води правну битку да оставри статус инвалида. Сви досадашњи покушаји на судским и другим инстанцама завршили су неуспјехом и одбијањем, а Грбо каже да неће одустати и да ће правду, ако буде требало, тражити и на међународним судовима.
Љубо Грбо - Фото: РТРС
Љубо ГрбоФото: РТРС

Четрдесетдеветогодишњи Љубо Грбо показује стотине папира документације, захтјева, одбијеница, судских одлука.
Његова драма почела је у мају 1992. године. Тек је скинуо униформу, након што је неколико тешких мјесеци провео као припадник ЈНА у Словенији и Хрватској, а одлуком локалног кризног штаба упућен је кући. 7. маја, у атару свог села, под неразјашњеним околностима тешко је рањен у експлозији. Изгубио је лијево око и претрпио вишеструке повреде од гелера.

Након рањавања, проглашен је неспособним за даљу војну службу. Међутим, до данас упркос повредама и обимној документацији, није успио да оствари право ни на какву инвалиднину.

Статус ратног војног инвалида није добио јер у тренутку рањавања није био формално припадник ниједне војне јединице, а када је поднио захтјев за статус цивилне жртве рата- одбијен је јер је закаснио. Тако би се укратко могао сажети исход његове дуге правне борбе.

Огорчен је на надлежен органе у локалној управи општине Берковићи, које сматра највећим кривцима за свој проблем. Нама су у писменој форми из општине потврдили да су протеклих година примили десетине његових захтјева.

- Именованом је одговорено на све захтјеве којих је било на десетине. Имали смо сву добру вољу да то питање ријешимо, али нису дозвољавале законске могућности - стоји у одговору.

Наводи Љубо да се без његовог знања водио поступак у Србији у којем је оставрио право на једнократну новчану одштету , јер се рањавање десило у периоду када је ЈНА још била присутна на подручју БиХ. Ипак, то му није помогло да оствари војну инвалиднину.

Љубо има статус борца шесте категорије, али тврди и да су незаконито преправљани његови подаци о војној служби. Торбу у којој носи обимну докуменатцију зове својом "торбом мука". Незапослен је и живи у родном селу од сточарства. Од своје борбе за правду неће одустати, иако га је искуство научило другачије.