latinica  ћирилица
07/07/2021 |  11:58 ⇒ 08/07/2021 | 13:37 | Аутор: РТРС

Театар фест: "Пуковник Птица" синоћ, "Крекетање" вечерас

Другог такмичарског дана Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци, наступило је Градско позориште из Подгорице са представом "Пуковник Птица" по тексту Христа Бојчева, а у режији Марка Манојловића.
Теата фест "Петар Кочић" - Фото: Тwitter
Теата фест "Петар Кочић"Фото: Тwitter

Ријеч је о слатко-горкој трагикомедији која поетиком балканског магичног реализма говори о балканском менталитету унутар европског културолошког контекста.

Христо Бојчев један је од најутицајнијих савремених бугарских драмских писаца. Његови комади изведени су у више од 30 земаља широм свијета. Комад "Капетан Птица" прати судбину шест лудака који бјежећи из болнице одлазе пред Стразбур тражећи да се њихова дружина призна као међународни фактор. Поставка Градског позоришта из Подгорице овим комадом инсистира на потрази за људском топлином.

Текст "Капетана птица" препун је метафора које су понуђене као могући кључ за читање односа између балканских народа и Европске уније.

У оквиру треће такмичарске вечери Театар феста "Петар Кочић" вечерас ће наступити Народно позориште Тузла с представом "Крекетање" по тексту Алмира Башовића, а у режији Алеша Курта.

Ова представа била је изузетно запажена на протеклом Стеријином позорју. Ослањајући се на чувене Аристофанове "Жабе" анализира однос савремене публике према феномену позоришне умјетности.