latinica  ћирилица
08/07/2021 |  10:25 ⇒ 12:33 | Аутор: Агенције

БиХ на "зеленој" листи за улазак у Аустрију

Све земље западног Балкана од данас се налазе на епидемиолошкој "зеленој" листи Аустрије, чиме су олакшана путовања грађанима тих земаља и путницима који долазе из тог региона.
Граница  Аустрија -
Граница Аустрија

Уредбом која је од поноћи ступила на снагу, грађани свих земаља западног Балкана могу од данас да уђу у Аустрију, укључујући и туристе.

До сада су само Србија и Сјеверна Македонија, као и Албанија биле на "зеленој" листи, а сада су то и БиХ, Црна Гора и КиМ.

Путници који долазе из земаља са "зелене" листе могу да уђу у Аустрију без карантина ако посједују сертификат о вакцинацији, са вакцинама које је признала Европска агенција за лекове - Фајзер, Модерна, Астра Зенека и Џонсон и Џонсон – и Свјетска здравствена организација – кинески Синофарм и Синовак.

Руски Спутњик аустријске власти не прихватају.

Ко не појседује потврду о вакцинацији мора са собом имати потврду о прележаном Ковид 19, или негативан PCR или антигенски тест.

Путници који долазе из земаља са "зелене" листе не морају да испуњавају електронску регистрацију прије пута.

Уколико путник нема ниједну од три наведене потврде, он мора да се електронски региструје прије доласка у Аустрију, и уједно мора у карантин док се не тестира негативно.

Новом уредбом Русија је уврштена у земље у којима се шири нови сој корона вируса, због чега сви који долазе у Аустрију након боравка у тој земљи морају у карантин.

То, иначе, од раније важи за Велику Британију, Бразил, Индију и Јужну Африку.