latinica  ћирилица
08/07/2021 |  14:07 | Аутор: СРНА

Видовић: Ускоро долази кинеска вакцина и почиње масовна имунизација

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас да Влада неће раскидати уговор о набавци руске вакцине Спутњик упркос кашњењима у испоруци, те да ће доласком кинеске вакцине, која се очекује ускоро, Српска кренути са масовном имунизацијом.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је рекла да је испоручена велика количина прве дозе вакцине Спутњик али да је друге дозе, за ревакцинацију, стигло много мање.

- Јутрос смо предузели све мјере да се добије и та друга доза вакцина, како би се људи могли ревакцинисати. Надам се да ћемо веома брзо добити те вакцине које смо платили - рекла је Видовићева новинарима.

Она је напоменула да ће кинеска вакцина, која је такође већ плаћена, стићи између 13. и 15. јула, те да ће након тога кренути масовна имунизација грађана, без претходног заказивања.

- Отвориће се више пунктова у више општина и вакцинација ће се вршити 12 часова дневно, како би смо вакцинисали што више грађана и тако се заштитили од новог соја вируса корона, који је могуће да ће доћи - рекла је Видовићева.

Она сматра да није добро раскидати уговор о набавци руске вакцине, јер је свака вакцина добродошла како би се грађани заштитили и тако била спријечена ситуација да се морају затварати привредни субјекти.

Говорећи о средствима из донације Србије за помоћ и развој општина у Српској, Видовићева је рекла да је Министарство од Козарске Дубице тражило да дозначена средства врати, јер је утврђено да их троши мимо закључака Владе Србије.

Она је истакла да су, уз донацију, стигли и закључци Владе Србије у којима тачно стоји за шта се средства користе.

- За општину Козарска Дубица се наводи да се та средства користе за пројекте и обавезни смо да пратимо да ли се то троши за пројекте или нешто друго. Ова општина је средства почела да троши на одређене позајмице, те смо због тога били приморани да то урадимо - рекла је Видовићева.

Она је навела да се прати утрошак средстава и у другим општинама - Костајници, Дрвару и Невесињу, које још нису почеле трошити средства.

- Све општине су добиле иста писма и то нема никакве везе са начелником Козарске Дубице /Раденком Рељићем/. Једноставно, морамо поштовати закључке које смо добили уз средства од Владе Србије - нагласила је Видовићева.