latinica  ћирилица
08/07/2021 |  17:17 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Републички штаб закључио - Убрзати процес вакцинације

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 91. сједницу, телефонским путем, на којој је донио Закључак о потреби за убрзањем процеса вакцинације против вируса корона у Републици Српској.
Републички штаб за ванредне ситуације (фото:Влада Републике Српске) -
Републички штаб за ванредне ситуације (фото:Влада Републике Српске)

Републички штаб за ванредне ситуације је прихватио Информацију o потреби за убрзањем процеса вакцинације против вируса корона у Републици Српској.

Штаб је задужио све јавне здравствене установе да ставе своје капацитете у функцију процеса вакцинације против вируса корона.

- Данашњим закључком, Штаб задужује домове здравља да од 12.07.2021. године вакцинацију грађана против вируса корона организују у периоду од 09.00 до 19.00 часова радним даном, а суботом у периоду од 9.00 до 15.00 часова - наведено у саопштењу Владе Српске.

Републички штаб за ванредне ситуације задужује болнице и Универзитетски клинички центар Републике Српске да обезбиједе минимално два тима (у саставу доктор медицине и медицински техничар) за потребе вакцинације у сарадњи са Домом здравља, гдје недостају људски ресурси.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације задужује Завод за медицину рада и спорта Републике Српске да организује вакцинацију радника у привредним субјектима у Републици Српској.

- Према овом закључку, Штаб задужује Институт за јавно здравство Републике Српске да редовно обезбјеђује, прати и у случају потребе прераспоређује вакцине и вакцинални потрошни материјал за потребе домова здравља - додаје се у саопштењу.

Штаб задужује и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, да у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Републичком управом за инспекцијске послове Републике Српске формира тимове за супервизију процеса вакцинације.

Данашњим закључком, Републички штаб за ванредне ситуације задужује јединице локалне самоуправе да у сарадњи са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске обезбиједе потребне или недостајуће административно-техничке логистичке предуслове за обављање процеса вакцинације.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације задужује јавне здравствене установе које обављају вакцинацију да на дневном нивоу извјештавају Институт за јавно здравство Републике Српске о евиденцијама вакцинације.

Штаб је задужио и јединице локалне самоуправе и домове здравља да у случају потребе организују вакциналне пунктове мимо постојећих, као и мобилне тимове за вакцинисање становништва које има тежи приступ здравственој установи, ради повећања доступности вакцинације.

Републички штаб је задужио домове здравља да уз подршку Института за јавно здравство Републике Српске врше континуирану промоцију вакцинације и грађане према свом утврђеном распореду обавјештавају и позивају на вакцинацију.

Донесен је и Закључак о расподјели вакцина произвођача Pfizer/BioNTech кроз пројекат "ЕУ за здравље". Републички штаб је прихватио Информацију о расподјели вакцина произвођача Pfizer/BioNTech кроз пројекат "ЕУ за здравље" и и задужио је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Донесен је Закључак о расподјели 50.000 доза вакцине произвођача Sinopharm. Републички штаб се упознао са Информацијом о расподјели 50.000 доза вакцине произвођача Sinopharm и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Републички штаб је донио Закључак о расподјели 25 000 доза, компоненте I Sputnik вакцине. Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели 25 000 доза, компоненте I Sputnik вакцине и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Донесен је и Закључак о расподјели вакцине произвођача Sinovac из донације Малезије.

Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели вакцине произвођача Sinovac из донације Малезије и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Такође, донесен је и Закључак о расподјели 9.990 доза вакцине произвођача AstraZeneca, донације Републике Србије.

Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели 9.990 доза вакцине произвођача AstraZeneca, донације Републике Србије и задужује се ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.